ceturtdiena, 2016. gada 14. aprīlis

MARIJAS BERIJAS PAVĀRGRĀMATAS FOOLPROOF COOKING APSKATS


Marija Berija ir britu kulinārijas leģenda un savos 80 gados joprojām ir aktīva žūrijas locekle (kopā ar maiznieku Polu Holivudu) populārākajā TV kulinārijas šovā The Great British Bake Off (BBC 1), kā arī recepšu autore un gastronomijas apskatniece. Savā karjerā Berijas kundze ir bijusi kulinārijas raidījumu vadītāja, izstrādājusi simtiem recepšu, kas publicētas vairāk kā 70 pavārgrāmatās. 

Mani fascinē ne tik daudz vecās kundzes enerģiskums, cik trāpīgais vērtējums, profesionāli pamanītās sīkās kļūdiņas, neveiklie garšu salikumi un nenoslīpētās tehnikas. Jā, reizēm viņa ir līdz riebumam piekasīga, bet pamatoti. Jaunākajā Marijas Berijas grāmatā Foolproof Cooking autore dalās padomos, kā pagatavot vienkāršu, bet nevainojamu maltīti, kā ikdienā tā svētkos.

Šī nav grāmata, kas ļaus piedzīvot nebijušas garšu kombinācijas vai produktu salikumus. Tajā nav nekā revolucionāra. Grāmata būs noderīga namamātēm, lai tās justos drošas un pārliecinātas virtuvē katru dienu, varētu dažādot ēdienkarti un neraizēties, ka kaut kur var nošaut greizi. Šī ir grāmata, lai ēst gatavošana raisītu priecīgas emocijas un tai klāt varētu ķerties ar vieglu sirdi. 

Uzkodas, maize un zupas, zivis, putni, cūka, liellops un jērs, pasta un rīsi, salāti un dārzeņi, deserti un pudiņi, saldie pīrāgi un tartes, kūkas un cepumi, un nobeigumā ieteikumi virtuves iekārtošanā par to, kam vienmēr jābūt pieliekamajā, par ēdiena saldēšanu un vēl šis un tas. Turklāt katra nodaļa sākas ir nozīmīgākajiem padomiem, ko darīt vai nedarīt ar konkrēto produktu grupu. Piemēram, jebkurš vairākas stundas lolots cepetis būs sabojāts vienā mirklī, ja to sagriezīs tikko izņemtu no cepeškrāsns. Tāds cepetis nekad nebūs sulīgs, jo visas sulas dažu minūšu laikā iztecēs uz šķīvja un gaļa būs sausa. Var izmēģināt jebkuru ideālo cepeša recepti, bet gaļa vienmēr būs sausa, ja cepeti griezīs tik tikko izņemtu no krāsns. Un padomi Berijas kundzei dzīves laika ir uzkrājušies daudz. 

Grāmatā apkopoti vienkārši ēdieni, kas turklāt saprotami pagatavoti. Tādi, kas katrai mājsaimniecei ir pa spēkam, lai viņa justos pārliecināta par savām spējām. Receptes pārsvarā ir ikdienas pusdienām vai vakariņām. Tik bieži dzirdēts izmisis jautājums: "ko atkal pagatavot, lai būtu gan garšīgi, gan veselīgi, gan lēti, gan ātri?". Šī tiešām ir praktiska pavārgrāmata ikdienas lietošanai, visas recepšu sastāvdaļas atradīsiet mājās vai arī trūkstošais būs tuvējā lielveikala plauktā. Receptes ir savstarpēji saistītas tādējādi, ka pēc kādas pamatīgākas maltītes gatavošanas draugu lokā vai lielākas cepšanas nedēļas nogalē, tiek piedāvāti risinājumi, kā pārpalikumus izmantot nedēļas steidzīgo dienu vakariņu ēdieniem. Grāmata māca prātīgu un apdomīgu saimniekošanu virtuvē bez liekas izšķērdības.

Marijas Berijas pavārgrāmatu Foolproof Cooking var iegādāties grāmatveikalā Globuss Vaļņu ielā 26.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru