pirmdiena, 2016. gada 4. aprīlis

PILNGRAUDU KVIEŠU UN KAFIJAS MAIZE


Pievienoju jaunu recepti mājās cepto maižu klāstam. Šo varētu nosaukt par viltoto rudzu maizi, jo gan vizuāli, gan pēc garšas tā atgādina rudzu maizi, bet patiesībā cepta no pilngraudu kviešu miltiem, rudzu iesala un kafijas. Maize ir veselīga un spēcinoša, bet mazāk smagnēja salīdzinājumā ar rupjmaizi. Kā garšvielas maizei pievienoju nedaudz samaltas kaņepes un ķimenes. Tā kā Latvijas mīksto kviešu šķirnēm ir maizes cepšanai nepietiekams lipekļa daudzums, mīklai pievienoju kviešu lipekli.

Mīklai kā šķidrumu izmanto kafiju, nevis tikko vārītu un karstu, bet jau padzisušu - remdenu. Kafiju var pagatavot jebkurā metodē - aplejamo krūzītē, filtra automātā, espreso aparātā, mokas kanniņā. Ieteiktu izvēlēties vidēja grauzdējuma pupiņas, lai maizē nebūtu jūtams rūgtums.







450 g pilngraudu kviešu milti
50 g baltie kviešu milti
1 ēdamk. sausais rudzu iesals
2 ēdamk. kviešu lipeklis
425 ml silta kafija
7 g sausais maizes raugs
2 ēdamk. auksti spiesta kaņepju eļļa
2 ēdamk. viegli apgrauzdētas kaņepju sēklas
1/2 ēdamk. ķimenes
1/2 tējk. sāls

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas, izņemot kaņepju sēklas un ķimenes, un pievieno siltu (ne karstu) kafiju, ko pakāpeniski iejauc sausajās sastāvdaļās līdz veidojas mīkla, ko liek uz darba virsmas un mīca līdz kamēr tā kļūst padevīga, gluda un elastīga. Ja sākumā mīkla liekas ļoti ķepīga, uzgaida piecas minūtes, lai milti nedaudz uzbriest, un tad turpina mīcīt. Mīklu mīca ar iedvesmu, jo mīcīšanas laikā izdalās lipeklis, kas mīklu veido stiepjamu, lai rūgstot un cepoties tā spētu noturēt gaisa burbulīšus. Lipekli rokas sajūt uzreiz - rodas glāsmaina, samtaina sajūta. Uz mīcīšanas rēķina noteikti nevajag ietaupīt ne spēku, ne laiku. Kad mīkla izmīcīta, tai pievieno kaņepju eļļu un iemīca mīklā.

Mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārsedz ar virtuves dvieli un ļaut tai rūgt 2 stundas līdz kamēr tā dubultojusies apjomā. Kad mīkla uzrūgusi, ar plaukstu no mīklas izsit gaisu, to liek uz darba virsmas un izmīca, visbeidzot to no jauna saveļ bumbā, pārsedz ar virtuves dvieli un ļauj tai otrreiz uzrūgt.

Mīklu izņem no bļodas un ar plaukstu izsit no tās izsit gaisu. Pēc tam veido apaļu vai iegarenu klaipu, liek uz cepampannas, pārsedz ar dvieli un ļauj pēdējo reizi uzrūgt aptuveni stundu. Uzrūgušo klaipu apbārsta ar rupji samaltām viegli apgrauzdētām kaņepju sēklām un ķimenēm, virspusē veido iegriezumus un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 230 grādos aptuveni pusstundu. Cepeškrāsns apakšā ievieto trauku ar ūdeni. Kad klaipam, pieklauvējot pie apakšējās garozas, ir dobja skaņa, tā liecina, ka tas ir izcepies. Maizes klaipu atdzesē uz restītēm, lai gaiss tam var brīvi piekļūt arī no apakšas. Griež tikai pilnībā atdzisušu klaipu.

Kviešu lipekli (glutēnu) - angliski vital wheat gluten, franciski - gluten de blé iegādājos bioproduktu veikalā Dabas stacija, Lāčplēša ielā 17. Sauso rudzu iesalu var iegādāties veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru