ceturtdiena, 2016. gada 9. jūnijs

GARNEĻU UN ZEMEŅU SALĀTI AR JŪRASZĀLĒM, BAZILIKU UN KAMPOTAS SARKANAJIEM PIPARIEM


Tā nav zemeņu kūka!

Zemeņu laiks ir sācies! Mana mīļākā kombinācija ir zemenes ar garnelēm, ilgi vecinātu balzametiķi, baziliku, jūraszālēm un sarkanajiem pipargraudiem. Dievīgi!


Nevaru nepieminēt balzametiķus, kurus visupirms var sadalīt īstajos un pakaļdarinājumos. Vēl ir maza kategorija ražotāju, kas raudzē un vecina etiķi pēc tām pašām vai līdzīgām metodēm kā īsto, bet ārpus Emīlijas Romanjas reģiona vai arī izmanto citas vīnogu šķirnes vai citādi atšķirīgu procesu. Šāds etiķis, kaut arī ne īstais, ir kvalitatīvs un ražotāji ar to lepojas, tamdēļ neslēpjas ne aiz Modenas nosaukuma, ne Itālijas karoga krāsām, ne jebkādā citā veidā mēģina sevi sasaistīt ar īsto balzametiķi. Šie etiķi ir jāmāk atrast, pretējā gadījumā ir viegli iegrābties nekvalitatīvā precē. Viltot mēģina ne tikai apģērbu, Šveices pulksteņus un cigaretes, kvalitatīvas pārtikas viltošana ir milzīga industrija, kas turklāt ienes arī milzu peļņu. Un šeit kā reiz vietā ir latviešu gudrība, ka skopais maksā divreiz, taču tas nebūt nenozīmē, ka visdārgākais balzametiķis derēs vienmēr un visur.

Īstie balzametiķi vienmēr ir īpaši, to cenu atšķirības nosaka vecināšanas ilgums, kuras laikā etiķis koncentrējas, iztvaikojot ūdenim, un iegūst maigākas, medainākas garšas nianses, ko papildina notis, ko tam piešķir izturēšana mucā - kakao, tabaka, kafija un vaniļa. Īstos etiķus vajadzētu uzlūkot pēc to izmantojamības. Īsāku laiku vecināti ir mazāk tumīgi, skābāki/asāki, raupjāki un vienkāršāki garšu niansēs un tos izmanto mērcēm, marinādēm, sautējumiem, grilētai gaļai. Šie etiķi nav mazāk kvalitatīvi, vienkārši jaunāki etiķi ir spēcīgāki un augļaināki, savukārt ar laiku tie kļūst saldenāki un glāsmaināki, tāpēc tie ļoti labi iederas augļu salātos, kokteiļos, konditorejas izstrādājumos, sader ar maigu vēžveidīgo gaļu, ar zemenēm, plūmēm un vaniļas saldējumu.

Kampotas sarkanie pipari ir pilnībā gatavas piparauga ogas. Vairāk par tiem ierakstā par dažādajiem pipariem.


300g auksto ūdeņu garneles (atsaldētas)
150 -200 g zemenes
2 ēdamk. balzametiķis (izturēts vismaz 12 gadus)
3-4 zariņi sīklapu baziliks
svaigi malti Kampotas sarkanie pipari
1 tējk. balzametiķa pērlītes dekorēšanai
1 tējk. smalki maltas jūraszāles (dulse)
pāris šļukas olīveļļa

Zemenes atbrīvo no zaļajām kauslapām, sagriež šķēlēs, pārej ar balzametiķi un atstāj marinēties vismaz uz stundu. Atlaidinātas garneles nosusina, lai tās būtu sausas, un samaisa ar sasmalcinātām jūraszālēm, saplucinātām sīklapu bazilika lapiņām, svaigi maltiem sarkanajiem pipariem un pāris šļukām olīveļļas.

Apaļo formiņu (timbale) liek uz šķīvja un līdz pusei vienmērīgā kārtā, stingri piespiežot, piepilda ar garnelēm un pārber ar šņāpienu svaigi maltiem sarkanajiem pipariem, virsū liek iemarinējušos zemeņu kārtu un atkal stingri piespiež, lai nepaliek brīvas vietas, citādi tās var veicināt kārtu nobrukšanu. Pirms pasniegšanas formiņu uzmanīgi ceļ uz augšu un noņem. Dekorē ar sīklapu baziliku, balzametiķa pērlītēm un sarkano piparu šņāpienu. 

Kampotas sarkanos piparus piedāvā uzņēmums Manas garšas. Uzņēmuma internetveikals darbojas nevainojami, esmu izmēģinājusi. Sīklapu baziliku podiņā audzēju uz balkona, stādiņus var iegādāties Centrāltirgū stādu nodaļā, reizumis arī Kalnciema kvartāla tirdziņā vai arī Nakts tirgū. Giuseppe Giusti balzametiķi un balzametiķa pērlītes piedāvā uzņēmums Cesars. Dulse un citas jūraszāles var iegādāties britu ražotāja Maraseaweed internetveikalāOscar's Fish produkcija (auksto ūdeņu garneles) iegādājama lielākajos lielveikalu ķēdes Rimi veikalos, veikalā Stockmann, ka arī uzņēmumā Viskaļu ielā 3 (Čiekurkalnā). Gribu ieteikt tieši produktu iegādi uzņēmumā, jo tur vislabākajā kvalitātē pieejams visplašākais produktu klāsts, iespējams saņemt izsmeļošus padomus, ērta piebraukšana, norēķināšanās ar maksājumu kartēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru