trešdiena, 2014. gada 13. augusts

AR DĀRZEŅIEM, MALTO GAĻU UN MOCARELLU PILDĪTI PATISONI



Augustā un septembrī pildīti dārzeņi ir ierasts ēdiens gan mājas vakariņu galdā, gan arī kafejnīcu un  restorānu ēdienkartēs. Kabači, baklažāni, saldie pipari (paprika) un tomāti, pat mazie ķirbīši, bet patisoni? Kas tie tādi? Otrās vai trešās lomas spēlētāji virtuvē. Patisoni, kas izauguši lielāki, lai tos sauktu par mini (5-7cm diametrā), ir kā radīti pildīšanai. Pildījumam šoreiz izvēlējos brieža malto gaļu, mazas gailenes, ķiršu tomātus, baklažānus un mocarella sieru. Brieža malto gaļu var aizstāt ar citu malto gaļu vai izmantot kvalitatīvu gaļas konservu. Man šķiet, ka meža gaļai piestāv sēnes, tāpēc izmantoju gailenes, bet to vietā droši var lietot kādus sezonas dārzeņus. Pildījuma veģetārajā variantā gaļu aizstāj ar papildus dārzeņiem - franču pupiņām, papriku,  kabačiem, veidojot bagātīgu dārzeņu pildījumu.

Ja pildīšanai izmanto malto gaļu, to pirms pildīšanas apcep, tādējādi pie reizes var apcept arī citas pildījuma sastāvdaļas - dārzeņus. Ja izmanto gaļas konservu, kas jau ir termiski apstrādāts, dārzeņus pirms pildīšanas var  arī neapcept. 








patisoni
malta gaļa
ķiršu tomāti
baklažāns
mazas gailenes
mocarella
sīpols
pāris ķiplokdaiviņas
svaigi vai kaltēti garšaugi: grieķu raudene, timiāns, salvija
jūras sāls
piparu maisījums (melnie, zaļie, rozā, Sičuaņas, garie, kubebas)
saberztas kadiķogas
asais pipars (čili) pēc izvēles

Ja izmanto malto gaļu, to uz pannas apcep, pievienojot smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, sāli, piparus un garšaugus. Sagatavo pildījumu: sajauc kopā apceptu malto gaļu (gaļas konservu), uz pusēm pārgrieztus ķirštomātus, mazos gabalos sagrieztu baklažānu, gailenes un smalki sagrieztus vai saberztus garšaugus un kadiķogas.

Patisoniem nogiež augšpusi tik plānu, lai to vēlāk varētu izmantot kā vāciņu. Apakšai izgrebj sēklotni, to sasāla sapiparo un ielej šļuku olīveļļas. Izgrebtajā iedobumā liek pildījumu, tam pāri šķēli mocarellas siera, pārber ar timiānu un nosedz ar iepriekš nogriezto patisona augšdaļu  kā ar vāciņu.

Cepampapīru sagriež kvadrāta loksnēs. Tik lielās, lai tajās varētu ietīt pa vienam patisonam. Uz katras cepampapīra loksnes uzšļaksta olīveļļu, liek patisonu un loksnes galus saņem kopā virs "vāciņa". Izveido stingru saini, lokšņu galus sasienot ar diegu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni pusstundu. Izceptam patisonam jābūt mīkstam, bet kožamas konsistences. Pārcepts tas būs mīksts, uz izjukšanas (sadalīšanās) robežas. Ceļ galdā ar argentīniešu vai čīliešu Syrah vīnogu vīnu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru