sestdiena, 2014. gada 23. augusts

DZELTENO BIEŠU AUKSTĀ ZUPA




Skaista un saulaina biešu aukstā zupa no dzeltenajām bietēm, kas veldzē karstā vasaras dienā. Vizuāls apmāns, bet tik pazīstama garša. Par šo biešu krāsu priecāsies tie, kas pamanās atstāt violetus traipus uz savām drēbēm.





krāsnī ceptas dzeltenās bietes
krāsnī cepti kartupeļi ar mizu
svaigie gurķi
salātu kefīrs
nedaudz  ūdens
zaļumu buntīte - dilles, maurlociņi, franču estragons, baziliks
šķipsna cukurs
jūras sāls
Sičuaņas pipari un virces
pilngraudu sinepes
sauja kaperi
cieti vārītas olas

Nomizo bietes, kartupeļus un gurķus un sagriež kubiņos vai sloksnītēs. Zaļumus sasmalcina. Bļodā lej kefīru, pieber cukuru, sinepes, zaļumus un smalki sagrieztus kaperus. Liek klāt bietes, kartupeļus un gurķus. Pārber ar pāris šņāpieniem virču un Sičuaņas pipariem. Zupu izmaisa un garšu koriģē ar jūras sāli un ābolu etiķi. Zupas biezumu koriģe ar ūdeni. Zupai ļauj ledusskapī atdzesēties un garšām savilkties vismaz 3 stundas, bet vislabāk nakti. Pirms pasniegšanas dekorē ar olu un zaļumiem.

Dzeltenās bietes arī Latvijā jau ir bieži audzētas. Šīs augušas saimniecībā Vībotnes un iegādātas Kalnciema kvartāla Slow Food tirdziņā.