ceturtdiena, 2016. gada 4. februāris

ĶĪŠU ZIVJU BULJONS

 

Ķīši ir mazas, bet makšķernieku lomos bieži pamanāmas zivteles, jo tās sastopamas lielākajā daļā Latvijas upju un ezeru. Diemžēl retais makšķernieks tās pārnes mājās ar lepnumu, jo ne māk, ne vēlas ķīšus gatavot. Latvija šobrīd ir procesā, kurā pilnībā nomainās uzturā lietojamo zivju sugas. Mēs tieši tāpat kā briti pirms 50 gadiem esam padevušies lielveikalu un zivju fermu diktātam ēst mums neraksturīgās Vidusjūras vai citu silto reģionu mākslīgi audzētās zivis - tilapiju, doradu, jūras breksi, jūras velnu. Vēl nedaudz un būs izaugusi paaudze, kas nekad nebūs garšojusi breksi, raudu, karūsu vai zandartu, jo Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljons nemakšķerētājam ir vienīgā vieta, kur tās var nopirkt. Joprojām gan tirgū nevar nopirkt mazās nestandarta zivis, un tās apstaigājot stendus un pārdevējām brīnoties, pa vienai jāsalasa līdz kamēr pietiek saldūdens zivju buljonam. Visvisgardākais vietējo zivju buljons sanāk tieši no ķīšiem. Šobrīd to cena tirgū ir 2 eiro par kilogramu.

Buljonu vārīju maigu, bet aromātisku, un tajā īpaša nozīme ir safrāna un citronu miziņu pievienošanai jau pēc vārīšanas beigām, kad katls noņemts no uguns, ļaujot tiem ievilkties buljonā. Šāds garšvielu izvilkums piešķir buljonam tīrāku aromātu un svaigāku garšu buķeti. Viens padoms ir nekļūdīgs - zivju buljons nav no ilgvārāmajiem, citādi tā garša kļūs rūgta. Ar pusstundu vārīšanas pilnībā pietiek. Otrs padoms ir tikpat vērtīgs, lai cik piņķerīgi neliktos, žaunas ir jāizgriež arī vismazākajām zivīm.


1 kg ķīši
1 mazs pastinaks
2 sīpoli vai šalotes
4 ķiplokdaiviņas
1/2 fenheļa bumbuļa
pāris šļukas anīsots alkohols (rakija, uzo, pastiss)
150 ml sauss baltvīns
1 citrona miziņa
3 lauru lapas
7 timiāna zariņi
7 safrāna drīksnas
pipari - garie, zaļie un baltie
jūras sāls

Zivis noslauka papīra dvieļos (ja tās ir izteikti gļotainas, norīvē ar sāli un noslauka; esmu pret zivju mazgāšanu), izķidā, izslauka ar papīra dvieļiem un izgriež žaunas. Ķīšu zvīņas stingri turas pie ādas arī pēc vārīšanas, un zivju buljons tik un tā ir jāizkāš, tāpēc ķīšus var arī neatzvīņot. 

Ķīšus liek katlā un desmit sekundes noplaucē verdošā ūdenī. Ūdeni nolej, bet ķīšus liek atpakaļ katlā, pievieno notīrītus un gabalos sagrieztus dārzeņus - pastinaku, sīpolus, ķiplokdaiviņas, fenheli, aplej ar aukstu ūdeni un strauji uzvāra. Ja katla virspusē parādās putas, noputo. Pievieno baltvīnu un anīsa alkoholu, lauru lapas, timiāna zariņus, piparus un sāli, samazina liesmu un vāra aptuveni pusstundu. Tikmēr no citrona ar dārzeņu mizotāju nogriež mizu (tikai dzelteno daļu). Kad buljons gatavs, noņem no uguns, pievieno citrona miziņas un safrāna drīksnas un katlam uzliek vāku. Garšvielām buljonā ļauj ievilkties vismaz pusstundu līdz buljons atdzisis. Pēc tam to nokāš un tālāk izmanto zupas, kuskusa vai paeljas gatavošanai. Ja gatavo mērci, nokāsto buljonu turpina novārīt (reducēt) līdz garšas koncentrējas.

Ķīši iegādājami Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā. Visas izmantotās garšvielas (lauru lapas, safrāns un dažādie pipari) iegādājami specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru