trešdiena, 2013. gada 27. marts

MELLEŅU UN LAVANDAS KAZAS SIERA KŪKA AR BALTO ŠOKOLĀDI


Siera kūkā ir savienota eksplozīva garšu buķete - mellenes ar lavandu vienā kārtā un baltā šokolāde ar svaigo kazas sieru otrā kārtā. Šī nav ceptā, bet gan stindzinātā siera kūka, tāpēc, lai tā būtu gaisīgāka, kazas siera un šokolādes kārtai pievieno saputotus olbaltumus, kas to dara čaganu.  
 
Pildījuma kārtai var izmantot jebkuras mellenes - meža vai dārza lielogu, bet, kad tuvāk pavasarim pašu sarūpētie ziemas krājumi beigušies, lielisks produkts ir SIA Jurenski gatavotais melleņu biezenis (kura sastāvā ir arī neliela dzērveņu piedeva). Violetās krāsas produkti savstarpēji lieliski sader kopā ne tikai pēc toņiem, bet arī papildina cits cita garšu. Lavanda ir ļoti spēcīga garšviela, kas pārdozēta ēdienam piešķir ziepju un šampūnu aromātu un pēcgaršu. Savukārt kopā ar maigajām mellenēm lavanda veido saskaņu, bet biezeņa dzērveņu skābums nedaudz piebremzē lavandas dominanci un iespējamo salkanumu. Lavandas nāk no vietējiem lavandu lielaudzētājiem  Lillas Lavender www.lillaslavender.com.
 
Kazas svaigā siera maigi citronīgais skābums pēcgaršā sasaucas ar baltās šokolādes lēni kūstošo, tumīgo kakao sviesta treknumu. Lai abas šīs samērā sausās tekstūras savienotu, izmantoju liegās putās saputotu saldo krējumu. Par kūkai piemērotāko pēc stuktūras un garšas kvalitātēm atzīstu Rutas un Stefana Rucavā gatavo (mīksto) svaigo kazas sieru (www.sia-sili.lv). Izmanto labas kvalitātes balto šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 30% kakao sviests. Visbeidzot, lai kūkai piešķirtu pūkainu tekstūru, pievieno maigās, kupenu putās sakultu olbaltumu.

Ja kūka tiek gatavota ļoti karstos laikaptākļos, tai paredzēts tāls ceļš vai mājās nav ledusskapja, pievieno papildus ēdamkaroti želatīna. Kūkai želatīns pievienots tikai, lai fiksētu tās konsistenci, neviena no kārtām nav želejaina.


 
 
 
 
 

Pamatnei:
200g cepumi Selga
75g sviests

Pildījumam:
400g svaigais kazas siers
250ml saldais krējums
200g baltā šokolāde
350ml melleņu biezenis
2 olbaltumi
5 lavandu ziedi vai lavandu sīrups
sauja svaigas vai saldētas mellenes
3ēdamk. želatīns

Vispirms gatavo kūkas pamatni - blenderī cepumus sablenderē līdz iegūst smalkas drupačas. Izkausē sviestu un to iemaisa drupačās līdz veidojas viendabīga masa, kuru ieklāj kūkas formas (23-25cm) pamatā, kārtīgi izlīdzinot un piespiežot. Želatīnu uzbriedina. Nelielā kastrolī 50ml ūdens saber lavandu ziedlapiņas, pieber pāris tējkarotes cukuru un savāra lavandu sīrupu, nokāš un atdzesē.

Gatavo melleņu un lavandu kārtu. Želatīnu izkausē ūdens peldē. Mellenes un nedaudz dzērvenes sablenderē vai ņem melleņu biezeni, pēc garšas iejauc lavandu sīrupu. Iesākumā iejauc nedaudz sīrupa, kārtīgi izmaisa, pagaršo, un tikai tad pievieno nākamo sīrupa devu. Pie reizes var pievienot cukuru, rēķinoties, ka otrai kārtai baltā šokolāde piešķirs krietnu devu salduma, tāpēc labāk biezeņa kārtu atstāt skābeni spirgtu. Turklāt saldai masai lavandas ātrāk piešķir ziepjainu pēcgaršu. Kad melleņu biezenim noteikts pievienojamās lavandas un cukura proporciju daudzums, tai pievieno pusi no izkausētā želatīna un kārtīgi izmaisa. Masu uzlej uz kūkas cepumu pamatnes un liek ledusskapī.

Gatavo otru pildījuma kārtu. Ūdens peldē izkausē balto šokolādi. Kvalitatīva šokolāde izkusīs gludi, bet, ja tā kļūst drupena, graudaina vai sausa, pievieno pāris ēdamkarotes saldā krējuma un izmaisa. Bļodā liek kazas sieru un tajā iemaisa izkausēto šokolādi. Uzmanīgi ar produktu temperatūrām, tiem jābūt istabas temperatūrā, ja kazas siers būs tikko izņemts no ledusskapja, šokolāde var sacietēt pirms tā būs iemaisīta sierā. Saldo krējumu saputo vieglās un mīkstās putās, iemaisa siera un šokolādes masā. Pagaršo masas saldumu, ja šķiet, ka tā nav pietiekami salda no šokolādes, pievieno pūdercukuru. Ja želatīns paspējis saželēt, to vēlreiz izkausē ūdens peldē un pievieno masai. Olbaltumus saputo maigās un mīkstās putās un iecilā pildījuma masā. No ledusskapja izņem kūkas formu ar žēlēt sākušo melleņu un lavandu kārtu. Uz tās kārto kazas siera un baltās šokolādes kārtu, kam pa vidu ber svaigas vai saldētas mellenes. Kūku uz vismaz 4 stundām liek ledusskapī, lai tā sastingst. Dekorē ar svaigām mellenēm un lavandu ziediem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru