pirmdiena, 2014. gada 22. decembris

BUĻĻA PAUTI AR KLEMENTĪNIEM, KARAMELIZĒTIEM SĪPOLIEM UN MELNO ĶIPLOKU



Esmu radusi ēst no deguna līdz astei (nose to tail), tas nozīmē, ka maksimāli cenšos izmantot arī dzīvnieku iekšējos orgānus. Tā uz mana galda nonāk arī buļļa pauti. Iepriekš tos esmu gatavojusi ar gailenēm baltvīna mērcē un portvīna mērcēIegādājos jau attīrītus pautus, citādi vispirms jātiek galā ar to izdabūšanu ārā no ādas, ko var apskatīt pie iepriekšējās receptes. Šoreiz izvēlējos ziemas sezonai atbilstošas sastāvdaļas - klementīnus, karamelizētus sīpolus, apelsīna miziņu, kadiķogas un melno ķiploku.

2 buļļa pauti
100-200ml mājas buljons
4 klementīni (mandarīni)
1 liels sīpols
melnā ķiploka daiviņas
1 ķiplokdaiviņa
6 kadiķogas
1 apelsīna miziņa (svaigi rīvēta)
1 tējk. brūnā niedru cukura
1 tējk. pilngraudu plēkšņu kviešu milti (ja mērci vēlas iebiezināt)
Provansas garšaugu maisījums
dūmu sāls
piparu maisījums
pāris šļukas portvīns
olīveļļa apcepšanai

Vispirms karamelizē sīpolus. Sīpolus sagriež šķēlēs, un eļļā uz lēnas uguns sutina līdz tie kļūst caurspīdīgi, pievieno smalki sagrieztu ķiploka daiviņu, saspiestas kadiķogas, šķēlītēs sagrieztas melnā ķiploka daiviņas, svaigi rīvētu apelsīna miziņu, garšaugu maisījumu, cukuru un portvīnu. Kad sīpoli karamelizējušies, noņem no pannas un rezervē. Ja nepieciešams, pautus attīra un sagriež  6 biezās šķēlēs. Uz nokaitēti karstas pannas eļļā liek pautu šķēles un ātri apcep (aprauj brūnas) no abām pusēm. Ja panna nebūs pietiekami karsta, pauti sāks sulot, kas nav labi. Pautus sasāla un sapiparo, pielej buljonu, divu klementīnu svaigi spiestu sulu un nedaudz pasutina. Kad tie nāk gatavi, pievieno rezervētos karamelizētos sīpolus un divu klementīnu daiviņas. Ja vēlas, mērci nedaudz iebiezina ar miltiem. Ceļ galdā ar vārītiem kartupeļiem vai to biezeni.

Buļļa pauti nāk no saimniecības Mieriņi. Savukārt melnais ķiploks iegādājams veikalā Stockmann, iDille, Kr. Barona ielā 46.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru