otrdiena, 2014. gada 30. decembris

KJODŽAS BIEŠU SALĀTI AR KAZAS SIERU, JŪRASZĀLĒM, KAPERIEM UN PISTĀCIJĀM


Baltās bietes, kas izrakstītas tumši rozā dzīpariem un atgādina gluži vai ledenes, turklāt tās ir arī izteikti saldas, kā dēļ vismaz angliski tās iesauktas par konfekšu strīpojuma bietēm (candy stripe beetroot) man jau sen ir šķitušas kārdinošas. Šķirne patiesībā nosaukta Kjodžas ('Chioggia') pilsētas vārdā, kas atrodas uz mazas salas pie dienvidu ieejas Venēcijas lagūnā. Visspilgtāk kontrastējošais divkrāsu gredzenojums izpaužas svaigām bietēm, vārītām vai ceptām tas kļūst blāvs un drīzāk veido plankumus nevis svītrojumu. Tomēr arī termiski apstrādātas tās saglabā patīkamu saldenumu. Ja nav iebildumu mainīt biešu ēšanas paradumus, šīs smalki skūtas droši var ēst arī svaigas. Ja salātus vēlas bagātīgākus, tos var papildināt ar zaļumiem - avotkresēm, rukolu, salātu baldriņu, jaunām mangolda lapām. 

Šie salāti, protams, ir veltīti Kjodžas bietei, tāpēc pārējās sastāvdaļas pakārtotas tai - kazas siers, jūraszāles, kaperi un pistācijas. Izvēlējos jūraszāļu maisījumu, bet var izmantot arī viena veida jūraszāles. Labāki ir sālīti kaperi, ja tomēr pieejami tikai marinēti, lieko etiķi nosusina virtuves dvielī. Zātars labi sader gan ar kazas sieru, gan viegli sāļajām jūraszālēm, ja to tomēr neizdodas atrast, var pievienot Provansas garšaugu maisījumu.




500g novārītas Kjodžas bietes
150 g svaigais kazas siers
150 ml saldais krējums vai  crème fraîche
2 ēdamk. jūraszāļu maisījuma (nori, jūras kāposti, dulse)
2 ēdamk. kaperi
3 tējk. zātars
pistācijas dekorēšanai
granātābola sēklas dekorēšanai
svaigi malti pipari (melnie, Timutas)

Mērcei:
kļavu sīrups vai brūnais cukura sīrups
svaigi spiesta granātābolu sula (var nedaudz pievienot nesaldinātu granātābolu sīrupu (melasi))
extra virgin olīveļļa

Novārītas, atdzesētas un nomizotas bietes sagriež samērā plānās šķēlēs un kārto uz šķīvja. Bļodā kazas sieru sajauc ar saldo krējumu, jūraszālēm, zātaru un smalki sagrieztiem kaperiem. No masas ar divām tējkarotēm veido kveneles un izkārto virs bietēm. Dekorē ar sasmalcinātām pistācijām un granātābola sēklām. Mērcei visas sastāvdaļas vienādās proporcijās sakuļ iespējami viendabīgā šķidrumā un tūlīt pārlej salātiem. Ceļ galdā.


Svaigo kazas sieru ražo saimniecība Burkānciems (ex-Šiļi) Ļaudonas pusē, kas to tirgo Kalnciema kvartāla tirdziņā. Kjodžas bietes pamanīju veikalā M'archers, Strēlnieku ielā 1a. Kaltētas jūraszāles ir iespējams iegādāties veikalā Zaļā govs, Brīvības ielā 69 vai arī Mara Seaweed internetveikalā. Palestīniešu zātars iegādājams Zaytoun internetveikalā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru