piektdiena, 2014. gada 5. decembris

TĪTARA UN KABAČU KEBABI

 

Šī recepte ir no tām, ko nepaspēju publiskot kabaču (cukini) sezonā, taču ir tik laba, ka labprāt gatavoju arī ziemas sezonā. Recepte ir aizgūta no lieliskās Jotama Otolengi (Yotam Ottolenghi) un Sami Tamimi (Sami Tamimi) grāmatas Jerusalem. Pirmkārt, man garšo tītara gaļa. Otrkārt, ja nopirkts vesels tītars, bet to negatavo veselu, man parasti paliek pāri krūtiņa, kam jāatrod pielietojums. Viena iespēja ir pirms cepšanas to mērcēt garšvielu ūdenī, otra - samalt kopā ar citiem gabaliem un izcept kebabus. Treškārt, kabači piešķir sulīgumu kebabiem un lieliski sader ar austrumu virtuves garšvielām.

Iepriekš kebabus esmu gatavojusi no liellopa, jēra un cūkgaļas, šajos bloga ierakstos arī rodama informācija gan par kebabiem, gan to pagatavošanas niansēm. Iesaku neslinkot un kebabiem klāt pagatavot asi atsvaidzinošo mērcīti, kas derēs arī pie citām baltajām gaļām.




Kebabiem:
700g smalki malta tītara gaļa
200g kabači (cukini)
2 mazas olas
3 ķiplokdaiviņas
garšvielas: zātars, kumins, sumaks, kaltēti maurloki un kaltēti lakši
šķipsna aso piparu
sāls un piparu maisījums
maza buntīte svaigs koriandrs un piparmētra

Mērcei:
150g grieķu jogurts
100g skābais krējums
1 liela ķiplokdaiviņa
1 tējk. rīvēta citrona miziņa
1 ēdamk. extra virgin olīveļļa
1 ēdamk. sumaks
1 ēdamk. citronu sula
jūras sāls un svaigi malti baltie pipari

Maltai gaļai pievieno garšvielas, sāli un piparu maisījumu, izmīca un ļauj ledusskapī garšām savilkties vismaz uz 6 stundām vai vislabāk uz nakti. Kabaci ar visu mizu smalki sarīvē un pievieno maltajai gaļai, tāpat pievieno olas, ķiplokspiedē izspiestas ķiplokdaiviņas un smalki sagrieztus garšaugus - koriandru un piparmētras. No gaļas masas ar rokām veido kompaktus veltnīša formas kebabus, kurus no četrām pusēm grilē uz grilpannas līdz tie viscaur izcepušies. Lai tītara gaļas kebabi saglabātu sulīgumu, ir būtiski tos nepārcept, lai gaļa nekļūtu sausa. Kebabus iespējams arī apcept uz parastās pannas un tad uz 5 minūtēm iešaut līdz 220 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Kebabus cepeškrāšnī cep (pēc būtības izkarsē gaļu) bez papildus taukvielām, tos liek pannā uz cepampapīra.

Gatavo mērci. Bļodā liek jogurtu un krējumu, pievieno citronu sulu, miziņu, olīveļļu, ķiplokspiedē izspiestu ķiplokdaiviņu, pieber sumaku, sāli un piparus un visu sajauc kopā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru