trešdiena, 2014. gada 28. maijs

VISTAS SAUTĒJUMS SMILTSĒRKŠĶOS AR FENHELI UN BĀRBEĻOGĀM


Fenhelis ir ļoti fantastisks dārzenis ar anīsu nedaudz atgādinošu smaržu un saldeni vircotu garšu. Mājas vista ar safrānu, kanēli un vircēm rada dievīgi aromātisku buljonu. Spēcīgā smiltsērkšķu sula un bārbeļogas piešķir sautējumam svaigu, maigi skābenu beigu noti. Sautējumam ir koši un izteiksmīgi dzeltena mērce, ko tas iegūst no smiltsērkšķiem, safrāna un khmeli suneli. Jo ilgāk un lēnāk sautējumu sutina, jo bagātīgākas garšas nianses tajā veidojas.

Šī recepte ir tapusi sadarbības projektā ar Latvijas Mājražotāji, kura ietvaros kādam no mājražotāju produktiem tiek radīta recepte, kas attiecīgo produktu izceļ, parādot tā daudzpusīgu izmantošanu virtuvē. Šīs receptes pamatprodukts ir Satorialfa saldināts smiltsērkšķu nektārs. Diemžēl ne ūdens, ne cukura daudzumu uz etiķetes ražotājs nav norādījis, attiecīgi ja tiek izmantota smiltsērkšķu sula vai cita ražotāja produkts, pievienojamais sulas un medus daudzums var nedaudz mainīties. Šajā receptē smiltsērkšķu sulu var aizstāt ar svaigi spiestu sarkano apelsīnu sulu, tad khmeli suneli garšvielu maisījuma vietā pievienojot romiešu ķimenes. Iesaku izvēlēties tikai un vienīgi safrāna drīksnas, jo pulverī praktiski vienmēr samaļ mazāk kvalitatīvas drīksnas, tas ātrāk novadojas, tam ir piejaukumi un tieši pulveri vilto, safrānu aizstājot ar lētām krāsvielām. Esmu vīlusies Latvijā nopērkamajos khmeli suneli garšvielu maisījumos, iesaku iegādāties Kaukāza izcelsmes maisījumu.






brīvi turēta mājas vista
2 lieli sīpoli (sezonā labi noder saldie sīpoli)
2 lieli fenheļa bumbuļi
500 ml smiltsērkšķu sula
1-3 ēdamk. medus
2 saujas kaltētas bārbeļogas
dāsna šķipsna safrāna drīksnas
1 kanēļa standziņa
2 tējk. khmeli suneli garšvielu maisījums
1 tējk. virces
1tējk. rozā pipari
sāls, melnie pipari un
olīveļļa apcepšanai

Smalki sagriež sīpolus un pāris šļukās olīveļļas apcep zeltainus. Piestā šķipsnu sāls un safrāna drīksnas saberž pulverī. Vistu sadala gabalos un tos ierīvē ar safrāna sāli un melnajiem pipariem. Pēc tam vistas gabalus uz pannas olīveļļā apcep zeltaini brūnus. Katlā kārto sīpolus un apceptos gaļas gabalus tā, lai sīpoli tos viscaur ieskauj un garšas savilktos. Uz lēnas uguns nedaudz pasutina, pievieno rozā piparus, virces, khmeli suneli maisījumu un kanēļa standziņu. Pielej smiltsērkšķu sulu un pēc tam vārošu ūdeni līdz pilnībā vistas gaļa ir pārklāta ar šķidrumu. Fenheli sagriež četrās daļās. Katlā pa virsu gaļai kārto fenheļa daivas un pārlej ar medu. Katlam uzliek vāku un uz vismazākās liesmas sautē 40 minūtes. Pievieno bārbeļogas, viegli apmaisa gaļas gabalus un turpina sutināšanu kā iepriekš vēl vismaz 40 minūtes. Vēlreiz apmaisa un pārliecinās, vai vista un fenhelis ir mīksti. Ja nepieciešams, turpina sutināšanu. Ceļ galdā ar basmati rīsiem, it īpaši čelo - tvaicētiem persiešu stilā. Pasniedz ar alu - izvēlējos Odzienas alu Nr. 5 (Citra Ale) ar citrusu un tropisko augļu notīm un vieglu greipfrūtu rūgtumu pēcgaršā.



Mājas vista nāk no Mērijas kundzes saimniecības Laukgaļi Dobeles pusē. Bārbeļogas un khmeli suneli garšvielu maisījums iegādājams veikalā Spice House Upīša pasāžā. Smiltsērkšķu nektārs no Satorialfa, vairāk info www.satorialfa.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru