svētdiena, 2015. gada 22. novembris

LIELLOPA RIBIŅAS AR KAFIJAS SKRUBI SAUTĒTAS SARKANVĪNĀ


Pirms 11 gadiem ceļojot, Johannesburgas lidostā pavadīju sešas stundas, kuru laikā varēju pilnībā iepazīt tax free veikalu piedāvājumu. Tad man atlika laiks tuvāk iepazīt NOMU zīmola garšvielas. Sākumā biju rezervēta, jo cenšos izvairīties no jau gataviem, samaltiem garšvielu maisījumiem, ja vien tā nav klasika - ras el hanout, Provansas garšaugu maisījums, berbere, tomēr nekas interesantāks kā turpināt aplūkot kārbiņu pēc kārbiņas, man nebija. Un kas meklē, tas atrod! Uzdūros kafijas skrubim, kurā smalki malta kafija kopā ar garšvielām domāta gaļas ierīvēšanai. Līdz tam kafiju nebiju izmantojusi kā garšvielu, tāpēc nolēmu izmēģināt, un to ne mirkli nenožēloju. Kad NOMU Coffee rub beidzās, pēc garšas mēģināju pati pagatavot kafijas un garšvielu skrubi, kas man sanāca patiešām lielisks. To esmu gatavojusi daudzas reizes un izmantojusi gan cūkgaļai, gan jēra gaļai, gan liellopam. Sader ar visām, bet tomēr vislabāk ar liellopa gaļu, kas ilgi jāsutina. Pirms pāris gadiem savā iemīļotajā garšvielu veikalā Spice House uzgāju espresso-čili garšvielu maisījumu - vienīgo Latvijā pieejamo garšvielu maisījumu ar izteiktu kafijas garšu. Šo var lietot vienu pašu, ja patīk čili asumiņš, vai arī tam pievienot maltu koriandru, kumīnu (romiešu ķimenes), rozmarīnu un timiānu. Kafijas skrubis gaļai nepiešķir kafijas garšu, jo ilgstoši sautējoties kafija mērcei piedod garšas dziļumu un pikantumu ar grauzdējuma notīm. Ja maisījumu gatavo pats, kafija ir jāsamaļ ļoti, ļoti smalki, vai jāpievieno ļoti smalka maluma kafija, jo tā sautēšanās laikā neizšķīst. Ja kafija būs tikai smalka, mērce būs ar kafijas biezumiem un to vajadzēs nokāst.

Ribiņas esmu sautējusi gan noslēgtā sautējamā traukā cepeškrāsnī, gan sautējamā katlā uz plīts virsmas, gan tažīnā. Pēdējais man patīk vislabāk, bet tā ir gaumes lieta. Atvainojos par bildi, tie ir ribiņu pārpalikumi, mērce pāri nepalika nemaz.



1 kg sacirstās liellopa ribiņas
2 ēdamk. kafijas garšvielu maisījums
250 400 ml sauss sarkanvīns
1 sīpls
1 ķiplokgalviņa
pāris šļukas olīveļļa
jūras sāls (ja sāls nav pievienots garšvielu maisījumam)

Ribiņas ieberž ar skrubi un olīveļļu un ļauj pāris stundas iemarinēties. Uzkarsē trauku, kurā ribiņas sautēsies, un tajā tās vispirms no visām pusēm apbrūnina. Man parasti pietiek ar eļļu, kurā ribiņas marinējušās. Ja nepieciešams sasāla. Pielej sarkanvīnu, horizontāli uz pusēm pārgriež ķiplokgalviņu un sīpolu (nav nepieciešams mizot, tikai nomazgā) un ar griezuma vietu uz leju liek cepamtraukā. Uzliek vāku vai cieši nosedz ar foliju. Liek sautēties cepeškrāsnī 170 grādos un sautē līdz kauli atdalās no gaļas vai uz plīts virsmas sautē uz vismazākās liesmas līdz kauli atdalās no gaļas (vismaz 1,5 - 2 stundas). Ceļ galdā ar ozolkokā izturētu Dienvidāfrikas 'Pinotage' šķirnes vīnu, kam raksturīgas dūmakainas, dūmotas, tumšās šokolādes un grauzdētas kafijas notis.

Herefordas šķirnes bioloģiski audzētu liellopa gaļu var iegādāties no tiešās tirdzniecības saimniecības Hereford Agro, vairāk info www.hereford.lv NOMU Coffee rub var iegādāties Stockmann veikalā Tallinā, un uzņēmuma internetveikalā, Espresso-čili garšvielu maisījumu var iegādāties specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru