pirmdiena, 2012. gada 31. decembris

CEPTA STERLETE AR PILDĪTU KARTUPEĻU BIEZENI



Sterlete (Acipenser ruthenus (L.)) ir storu dzimtas zivs. Tās ķermenis ir slaids, vārpstveida, kas klāts ar 5 kaula vairogu rindām un sīkām kaula plātnītēm. Mute ir galvas apakšpusē, tās priekšā 4 taustekļi. Mugura un sānu augšdaļa ir tumši zaļa, brūna vai pelēkbrūna, sānu apakšdaļa un vēders dzeltenīgs vai balts. Sterletes mēdz būt visai brangas - 150 cm garas un 19 kg smagas. Vairāk info http://www.latvijasdaba.lv/zivis/acipenser-ruthenus-l/.
 
Vecgada vakarā pagatavoju sterleti no audzētavas, kas savos izmēros bija krietni vien pieticīgāka, toties ļoti garda. Sterlete ir trekna zivs ar stingras struktūras gaļu un bagātu garšu, ko nevajadzētu pārsātināt ar spēcīgām garšvielām, bet izbaudīt tās burvību.
 
 
 
 
 
1,5 kg sterlete
sāls
pipari
svaigi rīvēta citrona miziņa
pāris šļukas baltvīns
sviests un ķiploks cepšanai
 
Sterleti izķidā un izfilē. Uz pannas izkausē sviestu un tajā viegli apcep ķiplokspiedē izspiestu ķiploku. Kad ķiploks sāk brūnēt, to izvelk no pannas, bet ķiploku sviestā zivs filejas apcep zeltaini brūnas. Ar sviestu iesmērē cepampannu. Filejas kārto cepampannā, sasāla un sapiparo, pārrīvē ar citrona miziņu un pārlej ar pāris šļukām baltvīna, un liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep 190 grādos 5-7 minūtes. Ceļ galdā ar pildītu kartupeļu biezeni un pasniedz ar atdzesētu Maycas del Limarí Quebrada Seca Chardonnay, 2010, D.O. Valle del Limarí. Dievīga saderība!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru