pirmdiena, 2012. gada 24. decembris

MARINĒTA FETA


 
Feta droši vien ir vislabāk zināmais un droši vien arī visvairāk viltotais grieķu siers. Lai izskaustu viltošanu un pats galvenais, lai aizsargātu patērētājus, Eiropas Savienība ieviesa aizsargāta produkta izcelsmes statusu (angliskais saīsinājums - PDO), kas nosaka, ka tikai produkti, kas cēlušies no noteiktas ģeogrāfiskas vietas un/vai pēc noteiktas tradicionālas pārstrādes, var saukties un attiecīgi tikt marķēti kā konkrēta nosaukuma produkti. Fetas stila siers, kas nebūs ar PDO apzmējumu, būs labākas vai sliktākas kvalitātes pakaļdarinājums. Visticamāk tas būs ražots ārpus Grieķijas vai arī ražots no govs piena vai ar govs piena piejaukumu. Iespējams tur pat nebūs apslēpti ļauni nolūki, jo ikdienā bieži vien visi baltie mīkstie sieri, kas vannoti sālījumā, tiek nepareizi dēvēti par fetas sieriem. Ar šīm piepildēm es gribēju pateikt, ka ir arī citi ļoti kvalitatīvi un garšīgi sālījumā vannoti baltie mīkstie sieri no kazas vai aitas piena, ko noteikti nevajadzētu ignorēt. Taču tie sieri, kas kaut kādā mērā cenšas piesavināties fetas slavu, vai nu ar līdzīgu nosaukumu vai citādu sasaisti, gan būtu ignorējami. 
Lai vai kā, bet īstu fetas sieru vislabāk baudīt Grieķijā un pašiem vest mājās, jo piedāvājums Rīgā ir gaužām niecīgs un dārgs. Fetas sieru izmanto salātos (grieķu salātos), sacepumos un īpaši kā pildījumu sastāvdaļu filo mīklas izstrādājumiem, bet ziemas sezonā, kad Latvijas laukus klāj bieza sniega kārta, nevis bagātīga dārzeņu raža, labākais fetas izmantošanas veids ir marinēšana.

Marinēšanai izmanto kvalitatīvu extra virgin olīveļļu ar maigu un augļainu, bet noteikti ne cērtoši asu garšu. Pēc marinēšanas pārpalikusī eļļa ir savilkusies ar garšvielām un to lieliski var izmantot, cepot fokaču, vai arī salātu mērcēs. Šai receptei izmanto fetas vai kvalitatīvu fetas stila sieru. Garšvielas un to proporcijas izvēlas pēc savas gaumes - lauru lapas, timiāns, rozmarīns, rozā pipari, melnie pipari, baltie pipari, virces, Patagonijas (Čiloje) pipari, melegetas pipari, kubebas pipari, koriandra sēklas, sālīti kaperi, saulē kaltēti tomāti, kaltētas paprikas pārslas, čili, bio citrona miziņa un Kalamata olīvas.
 
Ziemassvētkos man dāvanā tika Rutas un Stefana sietais siers. Tas ir gatavots no kazu, kas ganījušās brīvās ganībās Rucavas novadā, piena. Siers ir sniegbaltā krāsā, ar svaigu aromātu un vieglām kazas piena tipiskā aromāta notīm. Tas ir blīvs, jo tiek presēts, viegli drupens, ar maziem caurumiņiem, un ar vieglu sāļumu pēcgaršā, kas iegūta no vannošanas sālsūdenī. Kā jau iepriekš esmu slavējusi, šis patiešām ir lielisks fetas stila siers, kuru šoreiz marinēju olīveļļā un garšvielās.
 


 
 
 
  
 
 
fetas stila siers
extra virgin olīveļļa
garšvielas -  lauru lapas, timiāna zariņi, rozmarīna zariņi, rozā pipari, melnie pipari, baltie pipari, virces, Patagonijas (Čiloje) pipari, melegetas pipari, kubebas pipari, sālīti kaperi, saulē kaltēti tomāti, kaltētas paprikas pārslas, čili, bio citrona miziņa un Kalamata olīvas
 
Hermētiski noslēdzamā stikla burciņā liek kārtām garšvielas un kubiņos sagrieztu sieru. Kad burka piepildīta, pārlej ar olīveļļu, cieši noslēdz vāku un uzglabā ledusskapī līdz 2 nedēļām. Marinēto sieru pasniedz salātos, uz brusketas vai ar grauzdētu baltmaizi kā uzkodu.
 
Garšvielas, ko nevar iegādāties Latvijā, nāk no  L'épicerie de bruno, 30, rue Tiquetonne 75002 Paris http://www.lepiceriedebruno.com
 
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru