svētdiena, 2012. gada 23. decembris

GARŠAS FIZIOLOĢIJA




Tik tikko žurnāls Rīgas Laiks Gitas Grīnbergas tulkojumā laidis klajā izsmalcināti baudkārā gardēža un Napoleona laika Francijas Kasācijas tiesas tiesneša Žana Antelma Brijā-Savarēns (Jean Anthelme Brillat-Savarin) grāmatu Garšas fizioloģija jeb Meditācijas par transcendento gastronomiju: teorētisks un vēsturisks darbs laikmeta garā (Physiologie du Goût, ou Méditations de Gastronomie Transcendante; ouvrage théorique, historique et à l'ordre du jour, dédié aux Gastronomes parisiens, par un Professeur, membre de plusieurs sociétés littéraires et savantes). Šo darbu uzskata par pamatu pamatu franču virtuvei un virtuves filozofijai. Slavenākais Brijā-Savarēna aforisms ir : "pasaki man, ko tu ēd, un es pateikšu, kas tu esi".

Šī fantastiskā grāmata ir liels ieguvums visiem gardēžiem, Francijas virtuves frīkiem, stilīgiem ēdājiem, kas piestumj māgu jutekliski - domājot par ēšanas baudu un izsmalcinātu sarunu, kas ir tikpat neatņemama maltītes sastāvdaļa kā pats ēdiens un labs vīns pie tā.

Lieliska grāmata pie spožām svecēm un sildoša vīna starp tuvojošos svētku maltītēm.

Esmu paguvusi izlasīt tikai pirmās grāmatas lappuses, tāpēc mans komentārs par to vēl tikai būs.