svētdiena, 2012. gada 30. decembris

KASTAŅU PANKŪKAS


 

Ziemassvētki ir kastaņu ēšanas laiks tautām, kas dzīvo Eiropas dienvidos. Kastaņus izmanto svaigus vai pārstrādātus. Svaigus (zaļus) kastaņus neēd, tos vienmēr pirms ēšanas termiski apstrādā. Svaigi kastaņi ir populāri dažādos cūkgaļas un putnu gaļas ēdienu pildījumos. Marrons glacés būs baudījums tikai īsteniem gardēžiem, citādi nesaprast cenu, ko tiem maksā. Savukārt kastaņus pārstrādājot, iegūst kastaņu krēmu (crème de marrons ) un kastaņu miltus (farine de châtaigne). Lai iegūtu kastaņu miltus, kastaņi tiek kaltēti un pēc tam samalti. Šie ir iebrūnas krāsas glutēnu nesaturoši milti, kas relatīvi ātri bojājas. Kastaņu miltus izmanto maizes, kūku, pankūku, pastu, madlēnu un citu konditorejas izstrādājumu gatavošanā. Bieži kastaņus miltus neizmanto vienus pašus, bet tiem piejauc klāt kviešu miltus, lai vieglāk būtu strādāt ar mīklu un lai pagatavotais izstrādājumus būtu gaisīgāks un vieglākas struktūras. Arī šīm pankūkām bez kastaņu miltiem ir izmantoti nedaudz arī kviešu milti. Lai arī kastaņu milti izklausās smalki, tomēr kastaņi gadsimtiem ilgi ir bijusi ikdienišķa pārtika zemniekiem. Kastaņu milti ēdienam piešķir raksturīgu salduma noti, bet tajā pat laikā arī lauciniecisku vienkāršību. Šī iemesla dēļ pankūkām klāt pievienoju nevis parastos kviešu miltus, bet gan sijātos pilngraudu kviešu miltus. Jā, jā tos pašus, kas nāk no veikala Gauda spēks. Kastaņu milti lieliski sader kopā ar sijātajiem pilngraudu kviešu miltiem (malums 0), bet rupjāka maluma pilngraudu kviešu milti nav ieteicami, jo šīs tomēr ir kastaņu pankūkas. Pankūkas var cept tikai no kastaņu miltiem, ja vēlas bezglutēna pankūkas.




 
 


525ml lauku piens
150g kastaņu milti
75g sijāti pilngraudu kviešu milti vai parastie kviešu milti
3 olas
45g sviests
1tējk. vaniļas cukurs
šķipsna sāls
sviests cepšanai

Katliņā uzkarsē pienu, sviestu un cukuru līdz sviests ir izkusis. Bļodā sajauc kopā kastaņu un pilngraudu kviešu miltus, un sāli, un vidū iesit olas. Lēnām olās iejauc miltus, pa mazām daļām lejot klāt pienu, lai neveidojas kunkuļi. Izveidosies šķidra gaišbrūna mīkla. Cep sviestā uz pankūku pannas, uzlejot panas vidū kausiņu mīklu un ar ātru apļveida kustību sašūpojot pannu, lai mīkla viendabīgi pārklāj pannas dibenu. Pankūku cep no abām pusēm līdz parādās tumši brūnas krāsas punktiņi. Ceļ galdā tikko izceptas. Pasniedz ar persiku un marakujas vai aprikožu un mango ievārījumu, vai vaniļas saldējumu.