pirmdiena, 2013. gada 26. augusts

ALBĀŅU BUREKS (BYREK)

 
 
 
 
 
 

Bureks (byrek) ir populārākais ielu ēdiens brokastīs. Cepts no biezas filo mīklas, kas bagātināta ar sviestu. Ierastie pildījumi – gjizë (albāņu versija par biezpienu, kas gatavots no jogurta), spināti, tomāti ar sīpoliem. Iesaku meklēt tuvāko byrektore, kur tos tikko izceptus, uz pannas vēl kūpošus sāk tirgot jau pēc pieciem no rīta. 
 
Šī no pirmā skata necilā bureku pārdotuve ir labākā Tirānā, ne tikai tāpēc, ka ikrīta burekus šeit pirku pa ceļam uz biroju, bet tāpēc, ka uz šejieni plūda vietējo ļaužu straumīte, pa laikam piestāja mašīnas un apstājās velosipēdisti, lai, ik pa brīdim izveidojuši nelielu rindu, dabūtu kāroto brokastu bureku. Ar laipnu saimnieču atļauju kādā svētdienas rītā īsi pirms saullēkta es varēju ielūkoties, kā top brokastu kārumi.  Darbs ir diezgan vienmuļš un fiziski smags, turklāt jāstrādā ir patiešām ātri, katrs bureks tiek ar rokām izrullēts, sapildīts un salocīts. Automatizēta ir tikai sākotnējā mīklas mīcīšana, pēc tam pareizā mīklas konsistence tiek noteikta to vēlreiz pārmīcot ar rokām un izrullējot, pēc tam mīkla atpūšas ledusskapī. Vēlāk tā tiek no jjauna izrullēta, bagātināta ar sviestu, atkal izrullēta un vēlreiz atpūšas ledusskapī. Tikai pēc tam tā tiek sadalīta gabalos, no kuriem pa vienam tiek izrullēts katrs bureks, kura tālākais ceļš ved uz krāsni. Vēl aptuveni 15 minūtes krāsnī līdz mīkla iegūst tumši dzeltainu krāsu un viegli kraukšķošu tekstūru un bureks ir gatavs notiesāšanai. Vislabāk tas garšo karsts, atdziestot mīkla kļūst nedaudz gumijaina. Tās ir arī lētākās iespējamās brokastis, viena bureka cena ir 15 santīmi.
Bureku pārdotuve atrodas rruga Pjeter Budi 1, bet Tirānā uz māju numuriem un ielu nosaukumiem paļauties nevar, reti kurš vietējais par tiem ir informēts. Vietējie teiktu, ka tā atrodas Studentu pilsētiņā, pirmajā šķērsielā aiz ASV vēstniecības. Šī tāpat kā daudzas citas bureku ceptuves atveras pirms sešiem no rīta un dienas vidū jau ir slēgta. 



 
 

 
 

4 komentāri:

  1. A nice and very descriptive article on Albanian byreks! I am glad you liked them! Maybe I should start doing Albanian byreks in Riga as well :)

    AtbildētDzēst
  2. Thanks. If you would start I will be your regular customer. Actually I have tried to bake them several times but in Tirana shop they were much better. The owner is fantastic lady. Probably you can refresh my knowledge or give me some more tips

    AtbildētDzēst
  3. I am doing byrek in Tallinn at the moment: https://www.facebook.com/AlbanianSofra
    But why not open a small byrektore in Riga as well :) Are you interested in this idea? You can contact me through my Google+ profile here

    AtbildētDzēst