sestdiena, 2013. gada 24. augusts

MĀJĀS MARINĒTAS SVAIGAS SIĻĶES

 
Veikalā Sky man izdevās nopirkt svaigas Atlantijas siļķes (Clupea harengus harengus), kas nākušas no Norvēģijas. Tas diemžēl notiek reti, tāpēc šo var uzskatīt par patiesi veiksmīgu pirkumu. Nolēmu siļķes iemarinēt, bet diemžēl necik daudz padomu neatradu. Visās interneta receptēs, kurās latviski atradu padomus siļķu marinēšanai, tika izmantotas jau mazsālītas vai sālītas siļķes un lielākajā daļā no tām marināde tika gatavota no etiķa esences vai galda etiķa. Mājās siļķes vispirms jau marinē, lai izvairītos no bezgaršīgās un etiķa pārmāktās garšas, tāpēc neviena no receptēm neizrādījās iedvesmojoša. Izvēlējos nedaudz adaptēt River Cottage recepti, kurā marinādes pamatu veido ābolu sidrs un sidra etiķis. Kopš Latvijā apgriezienus ir uzņēmusi sidra ražošana, tam ir pielietojums arī kulinārijā. Savukārt garšvielās dominē piparu nots, kas papildināta ar sezonai iederīgām brūklenēm. Piparu maisījumā ietilpst: baltie pipari, rozā pipari, virces, Timutas pipari (Sečuānas piparu šķirne Nepālā), Voatsperifery pipari, Patagonijas (Čiloje) pipari un melegetas pipari.
Ar marinādes asumu un garšvielām droši var variēt. Tomēr jāatceras, ka vispirms siļķes tiek īslaicīgi sālītas, pēc tam iemarinētas, bet apstrāde noteikti ir maiga un saudzīga. Nevajag raizēties arī par siļķu tīrīšanu, tās ir izteikti taukainas, par ko vajadzētu padomāt iepriekš. Taču tīrīt tās ir īpaši viegli, jo centrālo asaku izņemt ir neiedomājami viegli, bet pārējās asakas marinējoties kļūs mīkstas.
 



 
10 lielas svaigas siļķes
 
Sālījumam:
50-60g jūras sāls
500ml ūdens
 
Marinādei:
300ml ābolu sidrs
200ml sidra etiķis
5ēdamk. brūnais cukurs
2ēdamk. piparu maisījums
2tējk. jūras sāls
1tējk. balto sinepju sēklas
6 avokado lapas
sauja brūklenes
2 sarkanie sīpoli
 
Siļķēm nogriež galvas un astes, izņem iekšas un centrālo asaku, bet atstāj ādu. Sālījumam sāli izšķīdina aukstā ūdenī un pārlej iztīrītajām zivīm. Sāla atkarībā no vēlmēm un iespējām. Ja siļķes vēlas marinēt tajā pašā dienā, kad tās sāla, tad siļķes sālījumā tur istabas temperatūrā vismaz 3 stundas. Ja siļķes vēlas marinēt nākošajā dienā, sāla vājākā sālījumā un uzglabā vēsumā (ledusskapī) līdz pat 24 stundām.
 
Marinādei visas sastāvdaļas (izņemot brūklenes un sīpolus) liek kastrolī un uz lēnas uguns uzvāra, pavāra vēl minūti un atstāj atdzist. Siļķes izņem no sālījuma, novelk ādu, nosusina papīra dvielī un kārto burkā kārtām ar ripiņās sagrieztiem sīpoliem un brūklenēm. Pārlej ar atdzisušu marinādi. Burku noslēdz ar vāku. Pirms lietošanas vismaz 3 dienas ļauj vēsumā (ledusskapī) iemarinēties. Uzglabā ledusskapī. Siļķes vislabāk garšo 5-10 dienas pēc iemarinēšanas. Marinētā siļķe lieliski garšo ne tikai ierasti ar rupjmaizi un skābo krējumu vai vārītiem kartupeļiem, bet arī salātos ar avotkresēm un siltu sinepju un medus mērci.
 
Avokado lapas ir iegādātas L'épicerie de bruno, 30, rue Tiquetonne 75002 Paris  
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru