trešdiena, 2013. gada 21. augusts

MELLEŅU KŪKA AR GARŠAUGIEM

 
Lūk, vēl viena melleņu sezonas kūka, kas nedaudz atgādina violetās kukurūzas un melleņu keksu. Kūkai derēs gan meža, gan dārza lielogu mellenes. Taču kūkas īpašo garšu veidos melleņu un garšaugu saspēle. Violetais baziliks, lavanda un citrontimiāns lieliski sader ar maigajām un saldajām mellenēm. Lai maksimāli izvilktu garšaugu aromātu, tos sasmalcina un saberž ar cukuru. Kūkas dekorēšanai var izmanot zili violetos garšaugu ziedus - lavandas, violetā bazilika, raudenes, timiāna.
 



 


 

3 ēdamk. violetais baziliks
3 ēdamk. citrontimiāns
2 tējk. lavanda
2 tējk. raudenes ziedi
3 olas
160g sviests
180g milti
60g cukurs
šķipsna sāls
pāris saujas mellenes (aptuveni 200g)

Pirmos sasmalcina garšaugus, sajauc ar cukuru un, laižot caur pirkstiem, saberž ar to. Ļauj aromātam un ēteriskajām eļļām savilkties. Izkausē sviestu un atdzesē. Bļodā miltus sajauc ar sāli. Citā bļodā ar garšaugiem saberztajam cukuram pa vienai pievieno olas un viegli saputo. Maisot, pakāpeniski pievieno miltus, pēc tam masā iejauc izkausētu un atdzesētu sviestu. Pēdējās mīklā iejauc mellenes. Mīklu ar karoti kārto formā, kas izklāta ar foliju. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni pusstundu. Ja kūku vēlas dekorēt ar garšaugu ziediem, tos tai pārber, kad kūka jau cepusies vismaz 15 minūtes. Lai kūkas tekstūra būtu maiga un sulīga, to nevajadzētu pārcept. Kūkas gatavību pārbauda ar kociņu, kad tās sāni sāk krāsoties tumši zeltaini. Kad gatava, izņem no krāsns un atdzesē pirms izņemšanas no formas. Kūka ir garda jau pirmajā dienā, bet otrajā dienā garšaugu aromāts būs izteiktāks.