Šī recepte ir no tām, ko, pirmoreiz izšķirstot Rozas Kararini (Rose Carrarini) grāmatu How to Boil an Egg, uzreiz pamanīju un sev teicu:"jācep!" Receptes pamatu veido samērā klasiska mitra un sulīga keksa sastāvdaļas, kas papildinātas ar mellenēm un violetās kukurūzas miltiem. Lai violetās kukurūzas milti iekrāsotos violeti nevis pelēcīgi zilgani, kas nepiešķir keksam apetītelīgu izskatu, tos iejauc pavisam nelielā mīklas daudzumā, ko pārējā mīklā neviendabīgi iemaisa, veidojot nesimentrisku rakstu, ko lieliski papildinās melleņu violetais tonis. Violetās kukurūzas (spāniski - maíz morado, angliski - purple corn, franciski - maïs violet) milti ir iegādāti Briselē, tos parasti tirgo latino veikalos. Violetā kukurūza ir iecienīta Latīņamerikas tautām Perū, Bolīvijā un Argentīnā, kas apdzīvo Andu kalnus. Tomēr visplašāk tā ir izplatīta peruāņu virtuvē, kur no tās gatavo vienu no tradicionālajiem desertiem - mazamorra morada. Keksam izmanto parastos, baltos kviešu miltus, no kuriem pusi var aizstāt ar pilngraudu kviešu miltiem. Lai iegūtu brūno pūdercukuru, jebkuru brūno cukuru samaļ kafijas dzirnaviņās. Keksam var pievienot gan meža, gan dārza lielogu mellenes. Un, protams, šī ir lieliska recepte, kur izmantot mājās gatavotu jogurtu.
200g mīksts sviests
100g brūnais pūdercukurs2 tējk. vaniļas cukurs
3 olas
275g milti
2 tējk. cepamais pulveris
½ tējk. soda
½ tējk. sāls
8 ēdamk. bezpiedevu jogurts
3 ēdamk. violetās kukurūzas milti
200g mellenes
Mīkstu sviestu un cukurus saputo bālās putās, masā pa vienai ieputo olas. Citā bļodā sajauc kopā miltus, sodu, cepamo pulveri un sāli. Sauso sastāvdaļu maisījumu lēnām iejauc sviesta un olu masā. Kā pēdējo iemaisa jogurtu un mīklu kārtīgi samaisa. Citā bļodā nelielu mīklas daļu sajauc ar kukurūzas miltiem, pēc tam tumšo masu neviendabīgi iejauc pārējā mīklā, veidojot asimetrisku rakstu, pievieno arī mellenes. Svarīgi ir mīklu nepārmaisīt, lai saglabātu violeto rakstu! Mīklu ar karoti kārto formā, kas izklāta ar foliju. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 45 minūtes. Keksa gatavību pārbauda ar kociņu. Izcepušos keksu izņem no krāsns un ļauj atdzist, tikai pēc tam izņem no formas.
Briti šo gardumu celtu galdā pie pēcpusdienas tējas. Keksu visērtāk ir uzglabāt ietītu folijā.
Ja vēlas nogaršot kādu no receptes autores gardumiem, jādodas uz Rose Bakery Parīzē, 46 rue des Martyrs, 75009.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru