ceturtdiena, 2013. gada 12. septembris

GRILĒTI KABAČI UN BAKLAŽĀNI AR ZĀTARA VINEGRETU

 
Šajās ļoti siltajās septembra dienās ir ienākusies pamatīga kabaču un baklažānu raža. Tie lieliski garšo grilēti. Vislabāk, protams, brīvā dabā uz grila, bet ļoti gardi tie sanāk arī lielpilsētas virtuvē uz grilpannas. Šai līdzīgas receptes ir neskaitāmas, nedaudz atšķiras varbūt tikai mērce, ar ko grilētie dārzeņi ir pārlieti. Tomēr pat tās visbiežāk ir gatavotas uz klasiskā vinegreta bāzes. Zātara vinegretam iedvesmojos no Deivida Lebovica, viņa recepti gan nedaudz pamainot, bet ļoti līdzīgu pamanīju žurnālā Dienas Ēdieni. Tā saucas salamarigghu un nākot no Itālijas. Šī ir lieliska aukstā uzkoda, bet tikpat labi to var pasniegt siltu kā piedevu pie gaļas vai zivju ēdieniem, kādreiz atsakoties no kartupeļiem, rīsiem vai pastas.
 
Vēl maza piebilde par dārzeņu sagatavošanu grilēšanai. Es tos parasti griežu ripiņu šķēlēs, tomēr ātrāk sanāk, ja griež gareniski, garša no tā nemainās. Man nav gadījušies rūgti baklažāni, bet to šķēles tik un tā pirms grilēšanas ieteiktu apsālīt un pagaidīt līdz no tām sāk izdalīties sula. To nolej, bet mitrās baklažānu šķēles grilējoties praktiski neuzsūc eļļu, tāpat tās vienmērīgāk apgrilējas nevis izkalst. Vinegretam pievienoju garšaugu sinepes - Maille Fines Herbes, kas ir ar kārveli, pētersīļiem un maurlociņiem, bet tikpat labi der ar estragonu. Ja nekādi neizdodas atrast garšaugu sinepes, tās var aizstāt ar pilngraudu sinepēm.

 


 

 
kabači
baklažāni

Zātara vinegretam:
1/4-1/2 tējk. garšaugu sinepes
4 ēdamk. extra virgin olīveļļa
1 ēdamk. baltvīna balzāmetiķis
1 ēdamk. zātara garšvielu maisījums
šķipsna piment d'Espelette
olīveļļa cepšanai

Pirmo pagatavo vinegretu. Bļodā sinepēm pievieno etiķi un kārtīgi izmaisa, pēc tam pievieno zātaru un piment d'Espelette un vēlreiz kārtīgi izmaisa līdz veidojas pastveida konsistence, tad pievieno olīveļļu. Lēni putojot ar dakšu, sajauc vinaigrette, tomēr nevajag pārcensties, jo šim vinegretam nav jāiegūst emulsijas konsistence.
 
Kabačus un baklažānus sagriež šķēlēs, baklažānu šķēles pārkaisa ar sāli un pagaida līdz no tam sākt izdalīties sula, to nolej. Katru dārzeņa šķēli no abām pusēm ar otiņu apsmērē ar eļļu un liek cepties uz sakarsētas grilpannas. Cep no abām pusēm. Kad visi dārzeņi sacepti, tos siltus kārto uz liela šķīvja, pārkaisa ar sāli un pārlej ar zātara vinegretu. Ceļ galdā uzreiz vai atstāj atpūsties, kamēr vinegrets ievelkas dārzeņos.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru