pirmdiena, 2014. gada 16. jūnijs

AR ĶIRŠIEM PILDĪTS FAZĀNS IERĪVĒTS AR PROVANSAS GARŠAUGIEM




Man ļoti patīk augļu un gaļas salikums sāļajos ēdienos, kur tie gaļai piešķir sulīgumu un fantastisku svaigu un spirgtu garšas nianšu buķeti. Šoreiz sanāca ātrā recepte, jo ieraudzījusi šo apaļīgo fazānu nevarēju to nenopirkt, bet celt galdā vajadzēja jau tajā pašā dienā. Citādi noteikti pirms cepšanas to būtu mērcējusi bērzu sulās vai garšvielu ūdenī. Šoreiz tikvien kā ierīvēju ar jūras sāli un Provansas garšaugu maisījumu. Pildījumam izvēlējos sezonas augļus - ķiršus, kas sajaukti ar granātābolu sīrupu, portvīnu, grieķu raudeni, lauru lapām, vircēm, kadiķogām, rozā pipariem, Teličeri pipariem, ķiplokiem un jūras sāli.

Granātābolu sīrups, ko angliski sauc par melasi, nav grenadīns. Tas ir koncentrēts un skābens Tuvo Austrumu produkts, un man vislabāk patīk persiešu un turku izcelsmes. 









fazāns
3ēdamk. Provansas garšaugu maisījums ar lavandu
jūras sāls
pāris šļukas olīveļļa

Pildījumam:
500g ķirši
3-5ēdamk. portvīns
3ēdamk. granātābolu sīrups
1ēdamk. grieķu raudene (oregano)
1tējk. Teličeri pipari
1tējk. rozā pipari
1tējk. virces
1tējk. kadiķogas
3 lauru lapas
2 ķiplokdaiviņas
jūras sāls

Sagatavo pildījumu. Ķiršiem izņem kauliņus, ķiploku daiviņas sagriež šķēlēs, pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas un kārtīgi sajauc. Fazānu no ārpuses viegli ierīvē ar olīveļļu (fazāns ir taukiem bagāts, tāpēc eļļa nepieciešama tikai tik, lai garšaugi un sāls pieķertos tā ādai), garšaugu maisījumu un rupjo jūras sāli. Fazānam piesien spārnus un sasien kājas. Vēderu piepilda ar pildījumu un aizšuj. Liek karstumizturīgā cepamtraukā, kuru viegli ierīvē ar olīveļļu. Cepamtrauku pārklāj ar foliju un stingri nosedz. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni pusotru stundu. Pēc 45 minūšu cepšanas fazānu cepamtraukā apgriež uz otru sānu un nosmeļ liekos traukus, atkal pārklāj ar foliju un turpina cepšanu. Gatavību var pārbaudīt ar termometru un izcepta fazāna krūtiņai jāsasniedz 60-63 grādi, kājai 80-82 grādi. Ceļ galdā ar krāsnī ceptām jauno kartupeļu daivām, kurām arī izvēlējos Provansas garšaugu maisījumu. Labi sader ar augļainu Čīles sarkanvīnu, mans favorīts ir Canepa lepnums Magnificvm, kas darīts no Maipo Alto vīnadārzu 'Cabernet Sauvignon' vīnogām. Magnificvm tiek darīts tikai izcilos ražas gados, šis ir 2007. un tagad ir tā pilnbrieds. Saskaņā ar jauno Čīles apelāciju sistēmu D.O. Puente Alto, kas atrodas Maipo ielejā. 


Teličeri pipari un Provansas garšaugu maisījums ar lavandu iegādājams garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Turku granātābolu sīrups iegādājams veikalā Stambula Brīvības ielā 95 un turku ēstuvē Food Box Antonijas ielā 6a. Grieķu raudene iegādājama veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru