otrdiena, 2014. gada 10. jūnijs

ĶIMEŅMAIZĪTES UN ZĀTARMAIZĪTES



Spontāni garšvielu veikalā Spice House izvēlējos pilnīgi sev neraksturīgu garšvielu maisījumu - ceptiem kartupeļiem, kura sastāvā ir apcepti sīpoli, kaltēti sīpoli, ķimenes, melnie pipari un pētersīļi. Maisījums ir aromātisks, kurā sajaucies apcepto sīpolu un ķimeņu aromāts. Smaržo ļoti latviski, kas acu priekšā uzbur vasaras pilnbriedu un vēlmi pēc auksta alus. Iespējams maisījumu var izmantot ceptiem kartupeļiem, bet man prātā jau bija cita recepte - zātarmaizītes jeb zātara ruļļi, bet zātara vietā šis maisījums. Tikai meklējot zātarmaizīšu recepti pamanīju, ka esmu aizmirsusi to ielikt blogā. Tagad abas maizītes būs kopā, jo patiesībā atšķirīgs tām ir tikai pildījumā izmantotais garšvielu maisījums.

Rauga mīklu var gatavot tikai no baltajiem kviešu miltiem, bet man patīk nedaudz piejaukt Horasānas kviešu (kamuta) vai speltas miltus.








Mīklai
300g maizes milti vai baltie kviešu milti
100g Horasānas kviešu vai speltas milti
250-300ml silts piens vai ūdens (atkarīgs no miltiem)
5g sausais maizes raugs
2tējk. brūnais cukurs
2ēdamk. eļļa
šķipsna sāls

Pildījumam
garšvielu maisījums (Spice House maisījums ceptiem kartupeļiem vai zātars)
olīveļļa
250 svaigais kazas siers vai feta

Bļodā kopā sajauc visas sausās sastāvdaļas. Pienu uzkarsē līdz 30 grādiem, pielej sausajām sastāvdaļām un iemaisa tajās. Mīklu izveļ uz darba virsmas un pacietīgi mīca vismaz 15 minūtes. Tai jābūt elastīgai, viegli zīdainai. Ja tā ir sausa un nav padevīga, pievieno vēl nedaudz šķidruma. Mīklā iemīca eļļu un mīklu liek atpakaļ bļodā, pārsedz ar virtuves dvieli un  liek raudzēties siltā vietā līdz tā dubultojusies apmērā. Mīklu uz darba virsmas, kas apbērta ar miltiem, izrullē taisnstūrī. Uz mīklas ber garšvielu maisījumu, nedaudz pārslaka ar olīveļļu. Zātaru iepriekš sajauc ar olīveļļu pastā un to izsmērē uz mīklas. Pārber ar mazām piciņām svaigā kazas siera vai sadrupinātu fetu. Ja nepieciešams (feta ir sāļa, garšvielu maisījumiem mēdz būt pievienots sāls) pārber ar sāli. Mīklu pa garumu cieši sarullē. Rulli sagriež pāris centimetrus biezās šķēlēs, kuras ar griezuma vietu uz leju kārto pannā, kas izklāta ar cepampapīru. Atstāj 15 minūtes pārsegtas ar virtuves dvieli, lai nedaudz uzrūgst. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 20 minūtes līdz maizītes krāsojas zeltainas. Klāt noteikti derēs alus - Lennewarden Ziedonis, Odzienas gaišais alus, Labietis Meža alus.

Maisījumu ceptiem kartupeļiem tirgo specializētais garšvielu veikals Spice House Upīša pasāžā. Kvalitatīvu zātaru var iegādāties etniskajos Tuvo Austrumu veikalos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru