ceturtdiena, 2014. gada 5. jūnijs

ZEMEŅU UN MELNĀ ĶIPLOKA GALETE


Esmu atkal atgriezusies pie galetēm - vienkāršākā, ko vispār vasarā var izcept no pāris saujām ogu. Mīklu izrullē, vidū liek ogas, mīklas malas visapkārt uzloka uz augšu un cepeškrāsnī iekšā! Mazie noslēpumi - galetes mīklas gatavo no interesantiem miltiem, piemēram, pilngraudu, Horasānas kviešu (kamuta), speltas vai arī baltajiem kviešu miltiem līdz 20% pievieno kādus bezlipekļa miltus (tefa, fonio, amaranta, kastaņu, kvinojas). Otrs noslēpums ir tapiokas (ciete, ko ražo no maniokas saknes) pievienošana ogām, lai galete nav slapja un tekošu pildījumu. Nav labāka augļu un ogu iebiezinātāja vasaras galetēm (tartēm) par tapioku, jo tā sāk darboties zemākā temperatūrā (jau cepoties, kad ogas šķīst), tai nav cietei raksturīgās piegaršas, nesadalās ar skābām sastāvdaļām (ogās mēdz būt augsts skābes līmenis), tā ir dzidra (nav duļķains skats) un viegli spīdīga, kas izceptajai galetei piešķir sulīgu un apetītelīgu izskatu.

Šīs galetes garšas noslēpums ir lieliskā zemeņu un melnā ķiploka saderība. Vēl pāris šņāpieni rozā pipari un pāris piles bieza, sīrupaina un staipīga - vismaz 10 gadus izturēta balzamiko etiķa pa virsu un tas viss iecepts tefa mīklā. Desertiem iesaku Brazīlijas rozā piparus (Schinus terebinthifolius), kas ir saldāki par peruāņu rozā pipariem (Schinus molle).










1 porcija tefa mīkla

400g zemenes
1/2 melnā ķiploka galviņa (vai viena maza)
3ēdamk. brūnais cukurs
2tējk. tapioka
2tējk. izturēts balzamiko etiķis 
rozā pipari

Zemenes sagriež gabalos, ķiploka daiviņas sagriež šķēlēs un tajos iemaisa cukuru un tapioku. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 7cm ārējo malu brīvu, vidū kārto zemeņu pildījumu. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-45 minūtes līdz galetes mīklas maliņa ir zeltaina. Izņem no cepeškrāsns, pārkaisa ar pāris šņāpieniem rozā piparu un ļauj pilnībā atdzist.

Melno ķiploku nogatavina FS Baltic, Čiekurkalna 2.šķerslīnija 8. Doves farm tapioku (pūderveida) un tefa miltus var iegādāties veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69. Brazīlijas rozā piparus var iegādāties Spice House garšvielu veikalā Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru