sestdiena, 2014. gada 7. jūnijs

KRĀSNĪ CEPTAS VAI GRILĒTAS VĒJZIVIS




Maijs un jūnijs ir vējzivju sezona. Tās ir vizuāli atraktīvas, atgādina zuti ar garu knābi. Ar to tas nebeidzas, jo zivīm ir viegli pamanāmas koši zilganzaļas asakas. Vējzivis ir gan lētas, gan garšīgas, gan viegli pagatavojamas. Esmu gatavojusi vējzivi en papillote jeb ietītu pergamentā un krāsnī ceptu vējzivi ar ķirštomātiem un fenheli. Jau iepriekšminētās receptes ir vieglas, bet šī ir gluži elementāra. Galveno noti vējzivīm piešķir garšvielas - uzbeku khmeli suneli garšvielu maisījums un uzbeku garšvielu maisījums salātiem un zupām, kurš man šķita piemērots arī zivīm. Esmu liela garšvielu maisījumu skeptiķe, izņemot ļoti klasiskus maisījumus - Provansas garšaugu maisījums, ras el hanout, garam masala, berbere, zātars. Turklāt tiem jābūt no izcila ražotāja, kas pamatsastāvdaļas iepērk no maisījumam raksturīgā reģiona. Garšvielu maisījumus var sajaukt katrs pats, saliekot kopā atsevišķus garšaugus un garšvielas. Būtiska ir individuālo garšvielu izcelsme un kvalitāte. Savukārt maisījumā kopumā būtiskas ir proporcijas, lai kāda garšviela nenomāc citas, bet veidotu garšu harmoniju. Sajaucot vienas un tās pašas garšvielas dažādās proporcijās, veidosies ļoti atšķirīgi maisījumi, no kuriem kāds var būt pat ļoti neveiksmīgs. Manis pieminētie uzbeku maisījumi iegādājami specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Šie maisījumi ir izcili aromātiski, veidoti no garšaugiem, kas auguši pieticīgās augsnēs ar karstu klimatu. Tiklīdz uzzināšu to sastāvu, pievienošu blogā. Abi maisījumi izrādījās saderīgi ar vējzivi.








3 vējzivis
3 tējk. garšvielu maisījums khmeli suneli vai salātu/zupu (katrai zivij viena tējkarote)
pāris šļukas olīveļļa
pāris šļukas sauss baltvīns
jūras sāls

Vējzivis nomazgā un izķidā. Vējzivi nogulda ar vēderu gaisā un ierīvē ar garšvielu maisījumu un šļuku olīveļļas, satin copē un liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. Šādi sagatavotas zivis var likt ledusskapī un pāris stundas viegli iemarinēt, pannu pārklājot ar plēvi. Pirms cepšanas zivis nedaudz pārslaka ar olīveļļu un baltvīnu un pārber ar rozā pipariem un jūras sāli. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos apmēram 30 minūtes vai grilē uz āra grila. Ja zivs gaļa viegli noslīd no asakām, tā ir gatava. Ceļ galdā.