ceturtdiena, 2015. gada 1. janvāris

SVIESTĀ CEPTA STORES FILEJA AR KAPERIEM UN CITRONA MIZIŅU


Ja zivs ir iepriekš izfilēta, šī ir viena no ātrākajām un vienkāršākajām receptēm. Un svētki var turpināties! Jāsaka gan, ka stores izfilēšana prasa nedaudz vairāk iemaņu un pacietības kā cita zivs, jo stores mugura ir klāta ar cietām kaula plātnītēm. Store pati par sevi ir ar brīnišķīgu garšu, tāpēc to papildināju vien ar vienkāršiem un kvalitatīviem produktiem - Panžas baltajiem pipariem, Namībijas sniegpārslu jūras sāli, kaperu ziedpumpuriem jūras sālī un svaigi rīvētu citrona miziņu. 

Par kaperiem latviski sauc divus dažādus produktus, kas abi cēlušies no kaperkrūma - tā ziedpumpurus un tā augļus. Ziedpumpuri ir maziņi, aptuveni jāņogas lielumā, neregulāras formas un, rūpīgi ieskatoties, var pamanīt cieši sakļāvušās sīkas lapiņas. Ziedpumpurus visbiežāk marinē vīna etiķī vai arī pašus labākos iesāla ar jūras sāli. Vieni no pasaulē kvalitatīvākajiem kaperiem nāk no Pantellērijas salas Itālijas dienvidos. Tie Eiropas Savienībā ir aizsargātas ģeogrāfiskas izcelsmes norādes (AĢIN) produkts (angliski - PGI, itāliski - IGP). Savukārt kaperoga ir krūma auglis, kas nogatavojas pēc noziedēšanas. Kaperogas ir lāses formas un parasti tiek tirgotas marinētas etiķī ar visu kātiņu. Kā jau ogu to klāj viendabīga, olīvzaļa miziņa.



stores filejas bez ādas
citrona miziņa
kaperi jūras sālī
pāris šļukas anīsa alkohols (rakija, ozo, pastiss)
Namībijas sniegpārslu jūras sāls
sviests apcepšanai

Safrāna sviesta mērcei:
cepšanās šķidrums
dāsna šķipsna safrāns
200-250g sviests

Filejas sasāla, sapiparo un no abām pusēm sviestā apcep. Liek uz folijas, pārber ar tikko rīvētu citrona miziņu, kaperiem (kaperu pumpurus pirms tam noskalo un nosusina), pārlej ar pāris šļukām anīsa alkohola un pievieno mazu sviesta piciņu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 12-15 minūtes.

Gatavo mērci. Cepšanās šķidrumu nokāš, pievieno safrānu, uzvāra un reducē aptuveni 2 minūtes. Noņem no uguns. Pa vienam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, to iekuļot mērcē līdz tā kļuvusi tumīga. Ceļ galdā.

Panžas baltos piparus no Kamerūnas var iegādāties Gourmet Studio veikalā Lienes ielā 9. Namībijas sniegpārslu jūras sāli var iegādāties veikalā Spice House, Upīša pasāžā. Pantellērijas kaperus (Cappero di Pantelleria) var iegādāties veikalā M'archers Strēlnieku ielā 1a.




Par aizsargātas ģeogrāfiskas izcelsmes norādes (AĢIN) produktu liecina logo ar uzrakstu kādā no ES oficiālajām valodām:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru