ceturtdiena, 2015. gada 17. septembris

ĀBOLU UN BRŪKLEŅU GALETE

 

Rudens Latvijas klasika manā galešu sērijā - āboli un brūklenes. Āboli ar serdēm konditorejā, it īpaši uzsverot lauku zemniecisko raupjumu, ir vizuāli populāri, bet godīgi atzīšu, ka ne visai ērti, gardumu notiesājot. Serde paliek serde.




1 porcija pilngraudu galetes mīkla (mīkla gatavota no baltajiem kviešu miltiem un 50 g pilngraudu speltas miltiem)

4 lieli āboli
100 g brūklenes
3 ēdamk. gaišais, smalkais, nerafinētais niedru cukurs
2 tējk. kanēlis
1 ēdamk. tapioka (pulvera formā)

Vispirms sagatavo trīs ābolus - ja vēlas nomizo un izgriež serdes, ja ne - sagriež vidēji biezās šķēlēs. Vienu ābolu sarīvē uz rīves. Bļodā tapioku sajauc ar cukuru un kanēli. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū vispirms vienmērīgi ieklāj sarīvēto ābolu, pārber ar lielāko daļu cukura un tapiokas maisījuma un lielāko daļu brūkleņu, atstājot vien dekorēšanai nepieciešamās. Pa virsu izkārto ābolu šķēles. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Ābolu šķēles pārber ar atlikušo tapiokas, cukura un kanēļa maisījumu un atlikušajām brūklenēm. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. 

Doves Farm tapiokas pulveris ir iegādājams bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, Farmer Brand tapiokas pulveris ir iegādājams veikalā Stockmann. Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru