ceturtdiena, 2015. gada 24. septembris

BEKU FOKAČA AR ĶIPLOKIEM UN TIMIĀNU

Fokača pirms likšanas krāsnī
Sēņu laikā arī fokačas dekorējums ir atbilstošs - bekas, ķiploki, timiāns, rupjais jūras sāls un pāris šļukas olīveļļas. Maizes mīklai var izvēlēties tradicionālo mīklu, kas gatavota no kviešiem ar augstu lipekļa saturu vai ļauties eksperimentam kā es.  Šai receptei izmantoju parastos baltos kviešu miltus, bēšā tefa miltus un kviešu lipekli, lai maizes struktūrai piešķirtu košļājamību un elastīgu porainumu. 


 



400 g baltie kviešu milti
100 g bēšā tefa milti
2 ēdamk. kviešu lipeklis (glutēns)
2 ēdamk. šitaki sēņu pulveris (pēc izvēles)
325 ml silts ūdens
5g sausais maizes raugs
krietna šķipsna sāls

garnējumam:
200 g  dažādas bekas
2 ķiplokgalviņas
pāris timiāna zariņi
1 ēdamk. Provansas garšaugu maisījums
pāris šļukas olīveļļa
trifeļu jūras sāls vai Maldon kūpinātā jūras sāls pārslas

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas un no tām izveido kaudzi ar iedobumu vidū, kur ielej siltu ūdeni. Pamazām, sākot no centra, miltus sajauc ar ūdeni. Kad izveidojas daudzmaz viendabīga masa, to izveļ uz darba virsmas, sāk mīklas mīcīšanu un mīca līdz tā veidojas maiga, mīksta un zīdaina. Pēc mīcīšanas mīklu saveļ bumbā, viegli pārziež ar olīveļļu un siltā vietā raudzē līdz mīkla apjomā dubultojusies. Uzrūgušo mīklu uz darba virsmas ar delnu saplacina, liek ieeļļotā cepampannā un ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu (25x35 cm). Pārklāj ar dvieli un pusstundu atļauj mīklai otrreiz uzrūgt/pacelties. Kad mīkla ir pacēlusies un gaisīga, piešķir tradicionālo fokačas izskatu - iedobumus. Vairākas reizes visus desmit pirkstus iebāž mīklā gandrīz līdz pannas dibenam, tā pa visu virskārtu iebakstot iedobumus. Pārber ar Provansas garšaugu maisījumu un pārslaka ar olīveļļu, pēc tam garnē virskārtu. Kamēr mīkla rūgst, bekas sagriež un viegli apcep. Ķiplokdaiviņas sagriež gabalos un nevīžīgi izkaisa pa fokačas virsu. Uz fokačas izkārto viegli apceptās sēnes un starp tām timiāna zariņus. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 25 minūtes. Izņem no krāsns un padzesē. Fokača vislabāk garšo silta.

Bēšā tefa milti ir iegādājami bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69. Provansas garšaugu maisījums ir iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Šitaki sēņu pulveris nāk no saimniecības Garīkas. Maldon jūras sāls pārslas iegādājamas veikalā Stockmann.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru