svētdiena, 2015. gada 13. septembris

GRILĒTA RATATUJA TARTE AR ZAĻO SIERU


Tartes pamatnes mīklai par pamatu ņemta tā pati mīkla, ko izmantoju saldajām tartēm un galetēm, pievienojot Provansas garšaugu maisījumu, ungāru saldās paprikas pulveri un smalki rīvētu cieto sieru, tā pielāgota sāļajam pildījumam. Mīklai nedaudz pievienoti arī kailgraudu miežu milti, jo man ļoti patīk tā garšas nianse, ko ceptiem mīklu izstrādājumiem piešķir miežu milti. Turklāt man izdevās atrast vēl samērā reti sastopamos kailgraudu miežu mitus, par ko man īpašs prieks.


Pamatnei:

160 g baltie kviešu milti vai sijāti pilngraudu kviešu milti (tips 0 - vissmalkākais malums)
50 g kailgraudu miežu milti (vai pilngraudu speltas milti)
100 g sviests (tikko kā no ledusskapja)
30-50 g smalki rīvēts cietais siers (Parmas, Pekorīno)
1 tējk. ungāru saldās paprikas pulveris
1 tējk. Provansas garšaugu maisījums
1/2tējk. sāls
šķipsna svaigi malti pipari
90 ml ledusauksts ūdens

Cieto sieru uz smalkas rīves sarīvē. Bļodā sajauc abus miltus, sarīvēto sieru, sāli, paprikas pulveri, Provansas garšaugu maisījumu un šķipsnu piparu. Sviestu izņem no ledusskapja, sagriež gabalos un pa daļām ar dakšu iekapā miltos tā, lai miltos ieviļātos daudzi nelieli pārslveidīgi sviesta kunkulīši. Turpmāk šie sviesta kunkulīši ir jāsaglabā neizmīcīti. Tikko viss sviests ir iestrādāts, mīklā pa daļām liegi iemaisa aptuveni 90 ml ūdeni līdz veidojas mīkla, kas turas kopā. Mīklas daļas, kas jau ir savēlušās izņem no bļodas, bet sausajai daļai vēl nedaudz piepilina ūdeni un liegi maisa līdz arī tā saveļas. Ūdeni pievieno pa daļām un tikai tik daudz, cik nepieciešams lai mīkla saveltos. Mīklu uzmanīgi savāc bumbā. Būtiski ir mīklu nesastrādāt par daudz. Mīklu maisa tikai tik daudz lai tā saveļas (milti sajaucas ar ūdeni) saglabājot sviesta kunkuļus. Mīklas bumbu ietin pārtikas plēvē un atpūtina ledusskapī pusstundu.

Pildījumam:

1 vidēji liela paprika
1 japāņu garais baklažāns (1/2 parastā tumši violetā baklažāna)
1 mazs cukini vai kabacītis
4 miltaini dažādu šķirņu tomāti (miltainās šķirnes mazāk sulojas)
1 mazs sīpols
3 ķiplokdaiviņas
10 kaperu pumpuri
2 saulē kaltēti tomāti eļļā
1 tējk. Provansas garšaugu maisījums
zaļais siers
pāris šļukas auksti spiesta olīveļļa

Gatavo pildījumu. Baklažānu ar dārzeņu mizotāju nomizo. Baklažānu, kabaci, tomātu un sīpolu sagriež ripiņās, paprikai izņem sēklas un sagriež strēmelēs. Uz grila vai grilpannas baklažāna, kabača un tomāta šķēles un paprikas strēmeles no abām pusēm viegli apgrilē. Ķiploku sagriež šķēlēs. Kaperus noskalo vēsā ūdenī un nosusina. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū izkārto apgrilētos dārzeņus, pārslaka ar olīveļļu, pārber ar sagrieztām ķiploka šķēlēm, kaperiem, sagrieztiem saulē kaltētiem tomātiem un Provansas garšaugiem. Dāsni pārber ar zaļo sieru. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un pasniedz siltu. Pirms pasniegšanas var vēlreiz pārbērt ar zaļo sieru. 

Zaļo sieru ražo uzņēmums Siera ražotne un to var iegādāties lielākajos Rimi ķēdes veikalos, veikalā Stockmann. Saimniecības Zutiņi kailgraudu miežu miltus var iegādāties Kalnciema kvartāla tirdziņā. Provansas garšaugu maisījumu var iegādāties specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Ungāru saldās paprikas pulveri var iegādāties ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru