pirmdiena, 2015. gada 14. septembris

CITRONTIMIĀNA UN NĀTRU BULCIŅAS AR MELLEŅU, BALTĀS ŠOKOLĀDES UN LAVANDAS PILDĪJUMU


Mans veiksmīgais melleņu laika eksperiments ar ne tik sen iegādātiem interesantiem produktiem - nātru lapu pulveri un citrontimiāna pūdercukuru, kas abi tiek iestrādāti bagātinātā rauga mīklā (brioša stila rauga mīkla). Tā iegūst izteiksmīgu zaļu toni, ko tai vairāk piešķir citrontimiāns nekā nātres. Mellenes lieliski iederas rauga mīklā un to garšu izteiksmīgāku dara lavanda, kuru noteikti nedrīkst pārdozēt, citādi bulciņas garšos pēc melleņu un lavandas ziepju pildījuma. Baltās šokolādes pievienošana ir gaumes lieta. Man kvalitatīva baltā šokolāde (vismaz 30% kakao sviests, šokolādēm, kurām tas nav norādīts, nav vērts pievērst uzmanību) garšo, tāpēc bulciņas apbēru ar rīvētu balto šokolādi, kas cepoties izkusa. Iespējams nākamreiz pagatavošu baltās šokolādes glazūru.

p.s. Recepti gatavoju izmēģinājuma režīmā, tāpēc tā paredzēta mazai - 20 cm diametra kūkas formai.

Bagātinātai rauga mīklai:
250-260 g parastie, baltie kviešu milti
40 g citrontimiāna pūdercukurs
2 tējk. nātru lapu pulveris
35 g sviests
125 ml piens
1 maza ola
4 g ātras iedarbības raugs
šķipsna sāls

Pildījumam:
250 g meža mellenes
30g baltā šokolāde
2 ēdamk. lavandas pūdercukurs (2 ēdamk. cukurs + ziedlapiņas no 1 lavandas zariņa)
20g kausēts sviests









Uzsilda pienu un tajā izkausē sviestu un iekuļ olu. Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas - miltus, citrontimiāna pūdercukuru, nātru lapu pulveri, raugu un sāli. Sausajām sastāvdaļām pievieno šķidrās sastāvdaļas un mīca mīklu. Kad mīkla izmīcījusies viendabīga, to saveļ bumbā un liek ieeļļotā bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un siltā vietā raudzē līdz mīkla dubultojusies. Kamēr mīkla rūgst 2 ēdamkarotes cukura samaļ ar viena zariņa lavandas ziediem. Pasmaržo un pagaršo, ja lavanda šķiet par spēcīgu, pievieno vēl pūdercukuru. 

Darba virsmu dāsni apber ar miltiem. Mīklu izrullē aptuvenā taisnstūrī. Izrullētās mīklas virsu pārziež ar izkausētu sviestu, vienmērīgi pārber ar mellenēm un lavandas pūdercukuru. Pa platumu, mīklu pēc iespējas mazāk staipot, sarullē ciešā rullī. Ar asu, robotu nazi rulli sagriež astoņās vienādās daļās, tās cenšoties nesaspiest. Kūkas formā (20 cm diametrā) ar noņemamiem sāniem ieklāj cepamo papīru un uz tā ar griezuma vietu uz leju glīti savieto astoņus sagrieztos rullīšus. Svarīgākais ir rullīšus vienmērīgi izvietot pa pannu, jo tukšās vietas aizpildīsies bulciņām vēlreiz rūgstot un cepoties. Formu pārklāj ar pārtikas plēvi un siltā vietā atstāj raudzēties aptuveni 45 minūtes. Kad uzrūgušas, to virsu pārber ar rīvētu balto šokolādi.

Otrreizējā rūgšana var notikt arī ledusskapī, ja vēlas siltas bulciņas no rīta. Tad iepriekšējā vakarā tās pārsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī pa nakti rūgt, nākamā rītā izņem no ledusskapja un ļauj stundu sasilt un pabeigt raudzēties.

Bulciņas cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 25 minūtes. Bulciņu gatavību var pārbaudīt ar koka irbulīti.  Tikko izņemtas no krāsns tās uz restītēm nedaudz atdzesē. Lai arī bulciņas ir sacepušās kopā, tās nolaužot ir viegli sadalīt.

Citrontimiāna pūdercukurs un nātru lapu pulveris iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru