trešdiena, 2013. gada 18. decembris

HURMAS STRŪDELE



Manā rīcībā ir divu austriešu pavāru (Radisson Blue Rīdzene Hotel restorāna Piramīda kādreizējā šefpavāra Andreasa Menša un Vīnes restorāna Plachutta šefpavāra Mario Plašuta (Mario Plachutta)) strūdeles receptes, abas ar apbrīnojami vienādām mīklas sastāvdaļu mērvienību proporcijām. Tā jau ir, ka pati galvenā ir strūdeles mīkla, kas, ievērojot mērus, ir samērā vienkārši pagatavojama. Tās kvalitātes rādītājs ir elastīgums, jo mīkla ir jāizrullē lielā laukumā ļoti plāna. Tradicionālā strūdele nāk no Austrijas, tomēr par tās izcelsmi ir dažādi uzskati - tā nākusi no Ungārijas vai to atveduši turki, lai vai kā tieši austrieši strūdeli ir padarījuši pasaulslavenu. Pildījums, kas ietīts plānajā mīklā ir visdažādākais, bet pati populārākā ir ābolu strūdele pasniegta ar vaniļas mērci.

Hurma ir sezonāls auglis, kas uz Latviju atceļo ziemas mēnešos un tā lieliski sader ar Ziemassvētku garšvielām - kanēli, krustnagliņām, kardamonu, tonkas pupiņu. Hurmas pēc to garšas kvalitātēm iedala divās grupās: hachiya hurmās, kas ir ar sūru un savelkošu garšu līdz kamēr tās nogatavojas vai teju pārgatavojas un to mīkstums kļūst biezeņveidīgs un fuyu hurmās, kuras ir saldas jau tad, kad to mīkstums ir stingrs un želejveidīgs. Mūsdienās visvairāk hurmas aug Āzijas valstīs - Japānā, Ķīnā un Korejā. Tās ir silto zemju augs, kas aug arī Eiropas dienvidos līdz pat Lielbritānijai, kā arī Latīņamerikā.

Man bija ļoti gatavas hachiya hurmas, kas jāatzīst šai receptei nebija pārāk veiksmīgi, bet izmantojot fuyu hurmas rezultāts būs fantastisks. Receptē var izmantot arī hurmu kopā ar āboliem. No ārpuses strūdele ir krukšķīga un zeltaini brūna, bet iekšā gaida ševpavāra izdomāts pildījums - klasika vai pārsteigums. 

Mīklai:
250g milti
20g eļļa
125ml silts ūdens
1 ola

Pildījumam:
5-6 fuyu hurmas
50+50g sviests
100g baltmaizes rīvmaize
100g brūnais cukurs
garšvielas - malts ingvers, krustnagliņas, kanēlis

Dekorēšanai:
pūdercukurs un tonkas pupiņa




Miltus izsijā. Sajauc visas šķidrās sastāvdaļas un iejauc miltos. Samīca vidēji stingru mīklu, kas nelīp pie rokām un darba virsmas. Mīklu saveļ bumbā, pārslaka ar eļļu, pārklāj ar mitru dvieli un atstāj atpūsties uz pusstundu. 

Rīvmaizi apcep sviestā (50g) zeltaini brūnu. Hurmu sagriež gabaliņos. Sviestu (50g) izkausē un atdzesē. Lielu dvieli (palagu) apbārsta ar miltiem un uz tā izrullē mīklu aptuveni 50cmx40cm taisnstūrī. Var arī iztikt bez precīziem mīklas mēriem. Ja dvielis, uz kura mīklu rullē ir ar krāsainu rakstu, tad tikko caur mīklu tā raksts ir labi saskatāms, mīkla ir izrullēta ideālajā biezumā. Mīklu pārsmērē ar izkausēto sviestu un ļauj tai 5 minūtes atpūsties, pa to laiku sviests būs nedaudz sastindzis. Hurmu sajauc ar cukuru un garšvielām un vienādā kārtā izklāj uz mīklas, un pārber ar apcepto rīvmaizi, atstājot brīvus pāris centimentrus sānu malās (īsākajās malās). Strūdeli sarullē pa garumu un sānu malas (abus ruļļa galus) stingri saspiež kopā, lai pa galiem netek ārā pildījums. Strūdeles virsu pārsmērē ar izkausētu sviestu un to cep uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, kas viegli ietaukots ar sviestu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 190 grādos 30-35 minūtes līdz virsa ir zeltaina un kraukšķīga.



Pasniedz siltu vai atdzesētu, pārkaisītu ar pūdercukuru un rīvētu tonkas pupiņu vai kopā ar vaniļas mērci. Pasniedz ar deserta vīnu no Francijas dienvidrietumiem - Saussignac, Loupiac, Cadillac, Barsac vai arī ar vēlās ražas vīnu. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru