piektdiena, 2013. gada 13. decembris

ĶIRBJU BALTMAIZE


Stāstot par savām dažādajām ķibju maizēm, kurās ķirbju biezenis ir ieslēpts mīklā, pamanīju no pirmā acu uzmetiena samērā dīvainu recepti. Man iepatikās, ka mīklai pievienots svaigs, sarīvēts ķirbis, bet nedaudz mulsināja pievienojamais eļļas daudzums. Recepti tomēr nedaudz pārveidoju - samazinot cukura daudzumu, jo vismaz visi mani ķirbji jau no dabas ir saldi, kā arī samazinot rauga daudzumu - mīkla ir gana trekna, kam varētu būt nepieciešams vairāk rauga, bet negribējās maizē just rauga pēcgaršu no tā pārlieku lielā daudzuma. Beigu beigās maize izdevās uz goda un varu to ieteikt citiem. Maizi vispirms pārbaudīju siltu - mīkstums bija porains, ļoti maigs, mīksts, šķita, ka knapi turas kopā, lai arī bija pilnībā izcepies, atdziestot tas kļuva stingrāks, saglabājot izcilu mīkstumu. Arī otrā dienā maize ir maiga un mīksta. Iesaku izmantot pēc iespējas spilgtāk krāsotu ķirbja mīkstumu, jo tad mīklas mīcīšanas laikā ta iekrāsoties patīkami dzeltenā tonī. Šobrīd domāju par maizes struktūrai piemērotāko klaipa formu, nolēmu izmēģināt cept formā, kā arī mazas maizītes. Recepte domāta vienam klaipam.





350g milti
125ml ūdens
50ml olīveļļa
2tējk.skābais krējums
5-7g cukurs
7g sausais maizes raugs
1 sauja rīvēts svaigs ķirbis
šķipsna sāls

Miltus izsijā un sajauc ar raugu, cukuru un sāli. Otrā bļodā sajauc siltu ūdeni, olīveļļu un krējumu un pievieno sausajām sastāvdaļām. Pievieno ķirbi un sajauc mīklu. Kad mīkla sajaukusies, to izliek uz darba virsmas un mīca vismaz 10 minūtes. Pēc tam saveļ bumbā un liek atpakaļ bļodā, pārsedz un liek raudzēties siltā vietā vismaz uz stundu. Uzrūgušo mīklu uz darba virsmas izmīca, pārsedz un atstāj otrreiz uzrūgt 15-20 minūtes.  No mīklas izveido klaipu, liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 35-45 minūtes.