svētdiena, 2013. gada 1. decembris

SALDĀ KARTUPEĻA KŪKA AR ŠVEICIEŠU MERENGI

 
 
Ziemas laikā mani īpaši priecē receptes, kur mīklās ir ieslēpts ķirbis vai saldais kartupelis, jo tie gatavo izstrādājumu dara bagātīgi mitru. Ķirbja biezeni esmu izmantojusi divās rauga mīklas receptēs - sūkalu, ķirbju un ķirbju sēklu maizes un ķirbju kanēļbulciņu, kā arī čīliešu sopaipiju receptē. Lai arī mīklās samērā līdzīgi, atšķirībā no ķirbja, saldais kartupelis piešķir nedaudz vairāk krēmīgumu un garšas dziļumu. Šī recepte ir aizgūta no Smitten Kitchen bloga , bet nedaudz pārveidota. Manuprāt, tradīcija dārzeņu biezeņus izmantot mīklās nāk no portugāļu virtuves, kur to ieviesa ieceļotāji no bijušajām kolonijām - Brazīlijas, Angolas un Kaboverdes, taču arī Latvijas veikalu plauktos saldais kartupelis nav nekāds svešinieks. Oriģinālajā receptē teikts, ka saldo kartupeļu biezeni var aizvietot ar ķirbju biezeni, bet es tomēr ieteiktu pamēģināt tieši saldo kartupeli. Droši varu teikt, ka parastos baltos miltus gan droši var aizvietot ar sijātajiem pilngraudu miltiem no veikala, kurš gan to vairs nezin!, Grauda Spēks. Kūku var cep taisnstūra, kantainā vai apaļā vismaz 5 cm dziļā pannā, es izvēlējos 25 cm diametra kūku formu. Ņemot vērā, ka sākas Adventa laiks, kūkai ir piemeklētas sildošās ziemas garšvielas, kas vēstī par svētku tuvošanos. Kūku dekorē ar šveiciešu merenges kupenām. Kūkā labi iederētos arī brūklenes - ieceptas veselas ogas, rīvētas brūklenes ar cukuru kā pildījuma kārta, vai sauja svaigu ogu iebērtas merengē.
 



  
600g saldie kartupeļi (2 vidēji lieli)
250g milti
2 lielas olas
115 g sviests
120g brūnais cukurs
2 strīķētas tējk. cepamais pulveris
1/2 tējk. soda
1/2 tējk. sāls
3 tējk. malts kanēlis
1 1/2tējk. malts ingvers
1/2 tējk. maltas krustnagliņas
115 g sviests
1 vaniļas pāksts sēklas
 
Merengei
3 lielu olu baltumi
115g cukurs
šķipsna sāls
1/4 tējk. vīnakmens (olbaltuma stabilizēšanai)
 
Kartupeļus sadursta ar dakšu un cepeškrāsnī cep cepešpannā, kas izklāta ar foliju 180 (200) grādos 45 minūtes vai līdz kamēr pilnībā mīksti. Saldos kartupeļus nomizo un sastampā biezenī (vai izspiež kartupeļu spiedē, bet neblenderē, jo tad tie kļūst līmveidīgi glumi). Bļodā sajauc kopā miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, kanēli, krustnagliņas, ingveru un vaniļas sēklas. Otrā bļodā gaisīgās un bālās putās sakuļ sviestu ar cukuru, iemaisa olas un saldā kartupeļa biezeni. Kā pēdējās masā iemaisa visas sajauktās sausās sastāvdaļas. Mīklu vienmērīgi ieklāj kūkas formā un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu. Kad gatava, izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
 
Kamēr kūka cepas, gatavo svieciešu merenges masu. Traukā, kurā var ielikt karstumizturīgo olbaltumu bļodu uzkarsē ūdeni līdz 110-120 grādiem. Olbaltumiem pievieno cukuru, sāli, vīnakmeni un izmaisa. Olbaltumu bļodu liek ūdens peldē un uzsāk to putošanu, pārejot no lēnāka režīma uz ātrāku. Es putoju ar elektrisko putotāju un cukuru pievienoju visu uzreiz, lai arī citās receptēs iesaka pievienot pa vairākām daļām. Iesākumā olbaltums putojas lēni, bet tad strauji sabiezē. Ieteicams ūdens temperatūru turēt 110-120 grādu robežās. Brīdī kad olbaltums sāk biezēt, bļodu izvelk no ūdens peldes un putošanu turpina līdz iegūst biezas, spīdīgas un blīvas konsistences olbaltumu masu. Olbaltuma masu iepilda konditorejas tūtē (atvērums 1,5 cm). Kad kūkas atdzisusi, to dekorē ar biezu olbaltuma kārtu, radoši veidojot dekorējuma rakstu. Cepeškrāsnī ieslēdz grilu un kūkas cepšanu pabeidz zem grila līdz merenges virsa krāsojas zeltaini brūna. Šis mirklis ir uzmanīgi jāvaktē. Kūku izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Pēc olbaltumu uzklāšanas kūku var nelikt cepeškrāsnī, bet olbaltumus apsvilināt ar gāzes degli. Pasniedz ar krūzi karsta kakao.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru