sestdiena, 2013. gada 14. decembris

MELLEŅU, KADIĶOGU UN BALTĀS ŠOKOLĀDES KAZAS SIERAKŪKA



Fantastiska garšu simfonija - kadiķogas, mellenes, baltā šokolāde un kazas siers!
Kazas siera kūka, kurai izmantots tikai un vienīgi svaigais (mīkstais) kazas siers, kas nāk no saimniecības Šiļi Rucavas pusē un patlaban piedzīvo jurģus uz Ļaudonu. Kūkas krēmīgumu panāk ar saldajā krējumā izkausētu kvalitatīvu balto šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 30% kakao sviests. Aizmirstiet par visām lētajām baltajām šokolādēm, ja vien negribat kūku, ar izteikti lētu un salkanu pēcgaršu! Pildījumā izmanto lielogu mellenes, jo tās ir stingrākas par meža mellenēm un kūkā praktiski neizšķīst. Es izmantoju lieliskās saimniecības Jurenski lielogu mellenes, kuras rudenī sasaldēju. Kūkas gaisīgumu panāk atsevišķi putojot un mīklā liegi iemaisot mīkstās putās saputotu olbaltumu. Šī tad arī ir vienīgā mazā niansīte, kas jāievēro kūkas gatavošanā. Citādi kūka ir ātri un ļoti vienkārši pagatavojama.



400 g mīkstais kazas siers
125 g cukurs
200ml saldais krējums
50g baltā šokolāde
1 citrons (miziņa un sula no 1/2 citrona)
6 olu dzeltenumi
6 olu baltumi
3 ēdamk. milti
2 saujas mellenes
1tējk. kadiķogas
sēklas no 1 vaniļas pāksts

Pamatnei:
180g Selga cepumi
60g sviests
Vispirms gatavo kūkas pamatni - blenderī cepumus sablenderē līdz iegūst smalkas drupačas. Izkausē sviestu un to iemaisa drupačās līdz veidojas viendabīga masa, kuru ieklāj kūkas formas (20cm) pamatā, kārtīgi izlīdzinot un piespiežot. Vaniļas pāksti gareniski pārgriež uz pusēm un izkasa sēklas. Kadiķogas samaļ. Šokolādi salauž gabaliņos un uz lēnas uguns izkausē saldajā krējumā. Pēc tam gatavo pildījumu - bļodā liek kazas sieru, cukuru, vaniļas sēklas, citrona miziņu, kadiķogas, pielej saldajā krējumā izkausēto šokolādi un citrona sulu un maisa līdz veidojas viendabīga un krēmīga masa. Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Pa vienam pievieno olas dzeltenumus, katru nākamo iejauc masā, kad iepriekšējais ir pilnībā iejaukts. Pievieno un masā iejauc mellenes. Visus olbaltumus saputo mīkstās putās. Vispirms siera masā iejauc pusi uzputotā olbaltuma, kad tas pilnībā iejaukts, pievieno un iejauc otru pusi. Siera masu karotēm liek uz kūkas cepumu pamata. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 grādos apmēram 40 minūtes. Kūkai, to sakustinot, būtu jābūt stingrai gar malām, bet viducim viegli jāviļņojas. Izslēdz cepeškrāsnī karstumu, bet kūku vēl 15 minūtes atstāj cepeškrāsnī. Tad atdzesē istabas temperatūrā, bet pēc tam liek ledusskapī sastingt.