piektdiena, 2014. gada 23. maijs

TEFA MILTU PANKŪKAS



Tefam - graudiem un miltiem veltīšu atsevišķu ierakstu. Tefs ir stiebrzāle, kuras izcelsme ir Abesīnijas pussalā un tas gadu tūkstošiem izmantots etiopiešu un eritrejiešu virtuvē. Etniskajās virtuvēs pirms cepšanas tefa milti tiek fermentēti, kas būtiski izmaina to garšu. Vesternizētajā veidā graudiņus izmanto salātos, zupās un sautējumos, bet no miltiem cep pankūkas, pudiņus un maizi. Tefa graudi ir bezglutēna. Miltiem ir maiga, viegli riekstaina garšu.

Šīs pankūkas cepu bez uzsvara uz bezglutēna ēšanu. Tefa miltus izmantoju tāpēc, ka tiem ir patīkama garša un tie ēdienam piešķir jauku tekstūru. Tāpēc kopā ar tefa miltiem izmantoju arī speltas miltus - der gan baltie, gan pilngraudu. Speltas miltu vietā var izmantot sijātus pilngraudu kviešu miltus (malums 0) vai Horasānas kviešu miltus. Savukārt bezglutēna pankūku versijai tefa miltus jauc kopā ar kastaņu vai rīsu miltiem. Iesaku izvēlēties mājās gatavotu jogurtu vai stingras, bet krēmīgas tekstūras grieķu jogurtu (jogurts, kam tauku saturs ir 0% ir kaut kas nedabīgs un ļoti dīvains), piemēram grieķu jogurtu Kārums. Pankūkām var pievienot sīkus gardumus - saldētas vai svaigas ogas, kas ir stingras, kompaktas un neizjūk putrā, arī mandeļu skaidiņas vai čia sēklas. Pīļu olu vietā var izmantot vistu olas, trīs pīļu olas aizstājot ar četrām vistu olām. Tiem, kuri pankūkām pievieno cepamo pulveri, to iekļāvu receptē, man nepatīk un pankūkas cepu bez cepamā pulvera. Man šķiet, ka pufīgumam tām pilnīgi pietiek ar kārtīgi uzputota olbaltuma piejaukšanu.








130g tefa milti
130g baltie vai (pilngraudu) speltas milti (bezglutēna versijai - kastaņu vai rīsu milti)
400g grieķu (biezs, notecināts) jogurts
3 pīļu olas (atdalīti baltumi un dzeltenumi)
4ēdamk. brūnais cukurs
1ēdamk. kokosriekstu vai argana eļļa
šķipsna sāls
1/2tējk. cepamais pulveris (pēc izvēles)
sauja svaigas vai saldētas ogas (krūmmellenes, brūklenes vai citas)
Eļļa cepšanai

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas, tajās iejauc olu dzeltenumus, eļļu un jogurtu. Atsevišķā bļodā stingrās putās sakuļ olbaltumus, kurus pēc tam uzmanīgi iecilā masā. Ja izmanto, masā iejauc ogas. Pankūkas cep uz pannas eļļā no abām pusēm zeltaini brūnas. Ceļ galdā karstas ar augļu vai ogu mērci, dateļu sīrupu (attēlā) vai ievārījumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru