Jau ilgāku laiku gribēju atšķetināt gulaša un gulāšzupas
noslēpumu. Gulašs ir kulinārijas termins, kam ir vismaz divas nozīmes –
Ungārijā ar to saprot biezzupu, savukārt ārpus Ungārijas tas ir biezs
sautējums. Kādreiz noteikti pagatavošu arī sautējumu, ko paši ungāri dēvē par pörkölt vai paprikás,
lai kliedētu atmiņas par padomjlaiku ēdnīcu vulgarizēto gulašu. Šoreiz
saku lielu paldies Baibai no ungāru produktu veikala Hungaricum,
kas dalījās savā receptē un pieredzē, gatavojot gulāšzupu. Viennozīmīgi
gulāšzupa ir ugunskura zupa, kas virs tā lēni mutuļo 5-6 stundas līdz ir
gatava. Ja tomēr zupu neizdodas gatavot uz ugunskura, garšas kārpiņas var
apmānīt, zupai pievienojot kūpinātu sāli un kūpinātu saldo papriku. Tas zupai
piešķirs raupjāku garšas noti.
Vairāki avoti gulāšzupu ierindo starp Ungārijas
nacionālajiem ēdieniem. Sākotnēji ganu zupa, ko vārīja uz ugunskura no ganos
līdzi paņemtas vārgas govs, smalko ļaužu virtuvi iekaroja tikai 19.gadsimtā,
kad tā arī kļuva par ungāru nacionālās vienotības un identitātes simbolu.
Gaļas gabalus zupai mēdz izvēlēties dažādus. Man vislabāk
patīk atkaulots liellopa stilbs, kura cīpslas garas un lēnas vārīšanas laikā
želatinēs zupu, piešķirot tai garšas pilnību. Derēs arī kakla karbonādes gabals
vai kvalitatīva gulaša gabalu izlase. Parasti izmanto bāli dzelteno ungāru
papriku, kas ik pa laikam nopērkama tirgū un lielveikalos, ko var aizstāt
sajaucot kopā divas: zaļo un dzelteno. Sakņu dārzeņi zupā mēdz būt dažādi:
kartupeļi, burkāni, selerijas sakne, pastinaki, rāceņi, pētersīļa sakne.
Pamācībās teikts, ka saimnieces ar trim produktiem noteikti neskopojas, zupai
dāsni liek klāt gaļu, kartupeļus un paprikas pulveri. Turklāt no seniem laikiem
pieturas pie kādas proporcijas – gaļas un sarkano sīpolu svars ir vienāds. Lai
nebaida vārīšanas ilgums, jo zupai ir svarīgi lēni vārīties gausi burbuļojot.
Zupu viennozīmīgi var izvārīt ātrāk, bet tā garšos sasteigti, nebūs piesātināta
un ar viendabīgi izvārījušamies sakņu dārzeņiem. Apcepšanai iesaku mājās
tecinātus cūku taukus, kas zupai piešķirs smeķi. Ūdeni zupai pielej tikai tik,
lai dārzeņi šķidrumā vārītos, bet ne vairāk. Simpātiskākais man šķita zupas
nobeigums - mazas klimpiņas. Ja zupu vēlas pikantāku, tai pieber šķipsnu aso
piparu. Pieņemu, ka mana izvēle nebija tradicionāla, bet es pievienoju svaigi
gatavotu lakšu
pesto.
500g
liellopa gaļa
500g
sarkanie sīpoli
5
ķiplokdaiviņas
2 ungāru
paprikas
4 gatavi
tomāti
300g
kartupeļu
200g
burkānu
200g
selerijas saknes
200g
pastinaka
1 tējk.
ķimenes
3-5 ēd.k.
saldās paprikas pulvera
Jūras
sāls un svaigi malti melnie pipari
Cūku
tauki vai olīveļļa cepšanai
Klimpām:
1 ola
70-90g
miltu
Šķipsna
sāls
Sāk ar sastāvdaļu sagatavošanu un sagriešanu. Gaļu sagriež
aptuveni 3x3 cm gabaliņos, sīpolu sagriež smalki un paprikai izņem sēklotni un
sagriež ripiņās. Tomātiem novelk mizu un sagriež četrās daļas. Katlā
uzkarsē cūku taukus un apcep sīpolus līdz tie krāsojas zeltaini, pievieno
paprikas pulveri, ķimenes un gaļu, ko apbrūnina uz lielas liesmas. Pievieno
papriku, tomātus, ķiploku, sāli, piparus, katlu noslēdz ar vāku un samazina
liesmu līdz vismazākajai. Netraucēti sutina vismaz stundu līdz gaļa ir
mīksta. Tikmēr aptuveni vienādos gabalos sagriež kartupeļus, selerijas
sakni, pastinakus un burkānus. Kad gaļa izvārījusies mīksta, katlam pievieno
sagrieztos dārzeņus un pielej ūdeni, lai tie ir nosegti. Turpina vārīt uz
vismazākās uguns. Gatavo klimpiņas. Bļodā mazākajam daudzumam miltu
pievieno sāli un olu un sajauc viendabīgu masu, ja mīkla ir ļoti lipīga,
pievieno vēl miltus. Kad zupa ir gatava, no mīklas saveļ mazas
klimpiņas, liek zupā un vāra līdz tās uzpeld virspusē. Tagad zupa patiešām ir
gatava.
Kā jau vīnu zemē, arī ungāri pie zupas labprāt malko vīnu.
Ungāru izvēle ir sarkanvīns darīts no 'Kadarka' šķirnes ogām. Vēl varu ieteikt
vienkāršu vīnu no 'Grenache' ogām vai Rioja
reserva.
Ungāru vīnus un garšvielas (dažādus saldās paprikas
pulverus, kūpināto jūras sāli, kūpināto saldo papriku) tirgo ungāru produktu
veikals Hungaricum,
Ģertrūdes iela 5/5a, ieeja no Skolas ielas. Turklāt tur iespējams nogaršot
Baibas un Norberta vārīto gulāšzupu un iegūt padomus un ieteikumus tās
gatavošanā. Pēc sentēvu receptēm kausētus cūku taukus zemnieku tirdziņos pārdod
saimniecība Arāji no Jaunpils pagasta. Herefordas
šķirnes bioliellopa gulaša izlasi piedāvā tiešās tirdzniecības saimniecība Hereford Agro, vairāk
info www.hereford.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru