otrdiena, 2014. gada 13. maijs

VĀRĪTA LIELLOPA MĒLE



Šobrīd uz ēdamgalda parādās arī tās lopa daļas un iekšējie orgāni, kas neietilpst ekskluzīvo izcirtumu skaitā, tāpēc šis ieraksts ar īsu un vienkāršu padomu par to, kā mājās vārīt liellopa mēli. Man ļoti patīk mēli vārīt izteikti aromātiskā buljonā, kurā pēc tam novārītu mēli ar jau novilktu ādu, liek atpakaļ un atdzesē. Mēles āda ir tik bieza, ka vārīšanās laikā garšvielas caur to mēlē vienkārši nespēj ievilkties. Bez tam buljons pasargā mēli no apkalšanas un tas ir izmantojams arī citiem mērķiem - zupas pamatam, risoto, mērču pagatavošanai.







1 liellopa mēle

Garšaugi un garšvielas:
burkāns
seleriju kāts vai fenheļa kāti
ķiplokdaiviņas
pāris sīpoli
lauru lapas
apelsīnu miziņas
grieķu raudene
virces
melnie un rozā pipari
jūras sāls

Mēli liek aukstā ūdenī un uzvāra, noputo, pievieno garšvielas un garšaugus un vāra 2-3 stundas līdz, iedurot ar nazi, tā ir mīksta. Kad mēle gatava, to liek ledusaukstā ūdenī un strauji atdzesē, lai viegli varētu novilktu ādu. Kad mēlei novilkta āda, to liek atpakaļ buljonā un atdzesē. Kamēr mēle buljonā atdzisīs, tajā paspēs ievilkties buljona garšas. Atdzisušu mēli izņem no buljona, nosusina papīra dvielī, ietin pergamentā un uzglabā ledusskapī.