ceturtdiena, 2014. gada 29. maijs

TEFA MILTU MAIZE



Tefs ir stiebrzāle ar augstu uzturvērtību, kura izcelsme ir Abesīnijas pussalā. Pēc krāsas izšķir balto, brūno un sarkano tefu, kam ir savstarpēji nedaudz atšķirīgas garšas nianses. Kulinārijā izmanto vai nu veselas sēklas, kas ir aptuveni magoņu sēklu lielumā, vai arī tefa miltus, kas vienmēr ir pilngraudu, jo sēkliņas ir pārāk sīkas, lai tās atdalītu no apvalkiem. Tefs nesatur lipekli (glutēnu). Tefa miltus kulinārijā droši var izmantot visās receptēs ar kviešu miltiem, tos līdz 20% aizstājot ar tefa miltiem kā šajā receptē. 

Par pamatu izmantoju Doves Farm maizes miltus (milti ar augstāku glutēna saturu), bet pieņemu, ka arī vienlīdz labi šī maize izdotos ar parastajiem kviešu miltiem. Īpašākai smaržai un garšai pievienoju Doves Farm baltos tefa miltus. Tāpat izmantoju Doves Fram ātrās iedarbības raugu (quick yeast). Maize izcepās gaisīga un pūkaina, viegli bēšā krāsā ar maigu, nedaudz riekstainu garšu. Lieliska alternatīva citām pilngraudu un graudu maizēm.


    




200g maizes milti
50g tefa milti
175ml silts ūdens (30 grādi)
1ēdamk. eļļa
3-4g raugs
šķipsna sāls

Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas, pielej siltu ūdeni un iejauc sausajās sastāvdaļās. Pēc tam mīklu liek uz darba virsmas un uzsāk mīcīšanu. Enerģiski mīca vismaz 15 minūtes. Pēc tam pievieno eļļu un kārtīgi iemīca līdz mīkla kļūst maiga un zīdaina, to saveļ bumbā, liek atpakaļ bļodā un pārslaka ar eļļu. Mīklu raudzē siltā telpā līdz tā vismaz dubultojusies. Kad mīkla uzrūgusi, to izgāž uz darba virsmas un izveido klaipu. To liek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru un apkaisīta ar miltiem, pārsedz ar dvieli un paraudzē aptuveni 10 minūtes. Pirms likšanas krāsnī ar nazi klaipā izdara iegriezumus un apsmidzina ar ūdeni. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni pusstundu. Kad, pieklauvējot pie klaipa apakšējās garozas, izdzird dobju skaņu, maize ir izcepusies. Klaipu atdzesē uz restītēm, lai tam vienmērīgi var piekļūt gaiss.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru