ceturtdiena, 2015. gada 12. marts

KAŅEPJU UN LINSĒKLU PILNGRAUDU MAIZE


Katru reizi, kad mājās sildu biezpienu vai kuļu sviestu, no tā blakusproduktiem - sūkalām vai paniņām cenšos kaut ko pagatavot. Šie skābpiena produkti ļoti labi noder cepšanā, ja cepamajam pievieno cepamo pulveri (sodu), piemēram skones vai īru sodas maizi. Šoreiz no vēl siltām sūkalām izcepu šo pilngraudu maizi ar kaņepēm un linsēklām.

Kaņepju audzēšana Latvijā iet plašumā. Tagad jāatgriežas pie sen aizmirstām receptēm vai arī kaņepes jāieliek jaunos garšu salikumos. No botānikas viedokļa kaņepju augļi ir riekstiņi, bet lietošu kulinārijas terminoloģijā pieņemto un lietoto apzīmējumu sēklas. Pilngraudu maizei, kurā bez parastajiem baltajiem kviešu miltiem iejaukti pilngraudu kviešu milti un kailgraudu miežu milti, pievienota Latvijā augušu sēklu kombinācija - kaņepes un eļļas lini. 

Vēl neliela piebilde par produktiem. Kaņepju sēklas apgrauzdē tikai pirms izmantošanas un tikai tik, cik vienai reizei nepieciešams, jo visas jaukās apgrauzdēšanā iegūtās īpašības ātri izgaist. Ja linsēklas maļ, to arī dara īsu brīdi pirms izmantošanas un tikai vienai izmantošanas reizei. Par kailgraudu miežu labajām īpašībām esmu jau stāstījusi kailgraudu miežu putraimu putras receptē. Ātras iedarbības sausais maizes raugs (angliski apzīmēts ar nosaukumu quick vai fast action) ir saimniecēm draudzīgs un ietaupa laiku, jo tas pirms pievienošanas mīklai nav jāaktivizē, sajaucot to ar cukuru un siltu šķidrumu. Ātras iedarbības sauso maizes raugu no paciņas pieber miltiem un iejauc mīklā.

 

  


2 nelieliem maizes klaipiem vai 1 vidēji lielam klaipam:
300g baltie kviešu milti
100g pilngraudu kviešu milti
100g kailgraudu miežu milti (vai miežu milti)
3ēdamk. viegli apgrauzdētas un viegli sagrūstas vai samaltas kaņepju sēklas
3ēdamk. linsēklas (var būt rupji maltas)
10g ātras iedarbības sausais maizes raugs
300-350ml sūkalas vai remdens ūdens
2ēdamk. auksti spiesta linsēklu vai kaņepju eļļa
1 tējk. sāls

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas, pievieno siltas sūkalas, eļļu un sajauc, veidojot mīklu, ko liek uz darba virsmas un mīca līdz kamēr tā kļūst padevīga, gluda un elastīga. Mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un ļaut tai rūgt aptuveni 2 stundas līdz kamēr tā dubultojusies apjomā. Tad ar plaukstu no mīklas izsit gaisu un to no jauna saveļ bumbā, ļauj tai otrreiz uzrūgt.

Mīklu izņem no bļodas un izmīca. Pēc tam veido apaļu vai iegarenu klaipu un pārsedz ar dvieli un ļauj pēdējo reizi uzrūgt aptuveni stundu. Uzrūgušo klaipu apbārsta ar veselām kaņepju sēklām, virspusē ar asu nazi veido iegriezumus un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos aptuveni pusstundu. Cepeškrāsns apakšā ievieto trauku ar ūdeni, tas cepšanās laikā mitrinās gaisu un palīdzēs veidoties garozai. Kad klaipam, pieklauvējot pie apakšējās garozas, ir dobja skaņa, tā liecina, ka tas ir izcepies. Maizes klaipu atdzesē uz restītēm, lai gaiss tam var brīvi piekļūt arī no apakšas. Griež tikai pilnībā atdzisušu klaipu.


Mežotnes pagasta saimniecības Virši un Blankenfeldes zemnieka Ingus Niedras bioloģiski audzēto kaņepju zīmola Rafa Kaņepes produkti (kaņepju sēklas, kaņepju eļļa) iegādājami Kalnciema kvartāla tirdziņā. Kailgraudu miežu miltus ražo saimniecība Zutiņi un tie iegādājami Kalnciema kvartāla tirdziņā. Izmantoju ražotāja Doves Farm ātras iedarbības sauso maizes raugu (quick), kas iegādājams veikalā Stockmann, Zaļā govs Brīvības ielā 69. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru