otrdiena, 2015. gada 17. marts

SĀĻAIS JAUNPIENA SACEPUMS AR SIERU, JŪRASZĀLĒM, LAKŠIEM UN PĒTERSĪĻIEM

Jaunpiena sacepums ar sieru, jūraszālēm, lakšiem un pētersīļiem

Mana pirmā iepazīšanās ar jaunpienu virtuvē bija gatavojot saldo jaunpiena sacepumu ar meža ogām, Madagaskaras vaniļu, rozmarīna cukuru un tonkas pupiņu, tur arī sīkāk aprakstīti padomi un ieteikumi, gatavojot jaunpienu. Tagad pienākusi kārta sāļajam sacepumam. Izmēģināju jaunpienam pievienot smalki rīvētu puscieto un cieto sieru, kas izrādījās lielisks salikums. Iesaku izmantot kvalitatīvu puscieto sieru - TrikantālersCesvaine, kas nogatavināts 6 mēnešus, saimniecības Burkānciems (ex-Šiļi) govs piena sieru, Vītolberga siers, kas nogatavināts 6 mēnešus. Eksperimenta nolūkos pievienoju divas dažādas garšvielu kombinācijas. Pirmā - jūraszāļu maisījums, lakši un pētersīļi (visi kaltēti un smalcināti), otrā - Provansas garšaugu maisījums. Man pašai garšoja abi, favorītu izvēlēties būtu grūti.

Jaunpiena sacepums ar sieru un Provansas garšaugu maisījumu

700ml jaunpiens
300ml svaigpiens
150g puscietais siers
garšvielas:
1.variants  - jūraszāļu maisījums (dulse, jūras kāposti, nori), lakši un pētersīļi
2.variants - Provansas garšaugu maisījums ar vai bez lavandas
šķipsna kūpināts jūras sāls

Sieru sarīvē uz smalkās rīves. Abus pienus lej bļodā, pievieno sarīvēto sieru, garšvielas un izmaisa. Pagaršo un pēc garšas pievieno sāli. Salej karstumizturīgos trauciņos. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 80-90 grādos vai recina ūdens peldē līdz piens savilcies viendabīgā gabalā. Cepšanas ilgumu ietekmē trauciņu izmērs. Gatavību visvienkāršāk pārbaudīt, viegli piespiežot ar pirkstu. Pasniedz siltu vai atdzesētu.

Kaltētas jūraszāles ir iespējams iegādāties veikalā Zaļā govs, Brīvības ielā 69, Biotēka ķēdes veikalos vai arī Mara Seaweed internetveikalā. Saimniecības Burkānciems (ex-Šiļi) govs piena sieru var iegādāties Kalnciema kvartāla tirdziņā. Trikantālers un Cesvaine sieri ir pieejami lielākajos Latvijas lielveikalos, veikalā Stockmann. Dūmu jeb kūpināto sāli var iegādāties: Dienvidāfrikas garšvielu ražotāja Nomu jūras sāli, kas dabīgi kūpināts ar dižskābarža malku, sāls dzirnaviņās veikalā Stockmann, Ungārijas garšvielu ražotāja Diczko Laszlo jūras sāli, kas dabīgi kūpināts ar skābā ķirša malku, specializētajā ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas. Lakši ir iegādājami specializētajā ungāru produktu veikalā Hungaricum, kā arī specializētajā garšvielu veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9 ir iegādājami arī kaltēti lakši. Provansas garšaugu maisījums iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru