otrdiena, 2015. gada 3. marts

TRUSIS TRĪS SINEPJU MĒRCĒ


Francūži atzīst, ka truša gaļa sader ar sinepēm kā cimds ar roku. Šajā receptē izmanto trīs dažādas sinepes - zaļās estragona sinepes, pilngraudu sinepes un Dižonas sinepes, kas katra mērcei piešķir atšķirīgu noti. Pameklējiet visas trīs, tas ir garšas nianšu vērts. Ja tomēr neizdodas, izmantojiet vismaz divas dažādas sinepes. Ziemas mēnešos Latvijā svaigs estragons nav viegli atrodama garšviela, to var aizstāt ar timiānu, lai gan man labāk garšo ar estragonu. Ja vēlas, saldo krējumu var aizstāt ar  crème fraîche.

Šī diemžēl ir viena no tām receptēm, kas lieliski izdevusies, netika paspēta nobildēt. Virtuvēs gadās ķibeles, šoreiz tā sanāca arī man, burkānu vietā izmantoju Kjodžas divkrāsu bieti.




1,5 kg trusis
125 +125 ml sauss baltvīns
125 ml ūdens
150 ml saldais krējums
1 ēdamk. Dižonas sinepes
1 ēdamk. pilngraudu sinepes
1 ēdamk. estragona sinepes
1 burkāns
2 šalotes
1 fenhelis
2 lauru lapas
jūras sāls
baltie pipari
estragons vai timiāns

Visas sinepes sajauc un ar tām ierīvē truša gaļu. Burkānu, fenheli un sīpolus sagriež šķēlēs un liek cepamtraukā,  pielej aptuveni 125ml baltvīna. Pa virsu izkārto truša gaļu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos kamēr mīksts, aptuveni pusstundu, cepšanās laikā regulāri aplaistot.  Var cept arī cepeša maisā, tad cepšanās laikā gaļa nebūs jāaplaista, bet cepšanās beigās maisu atver un apcep grila režīmā, lai izveidojas brūnumiņš. Kad gatavs, truša gaļu pārliek servējamā traukā,  pārējo nokāš, sīpolus,burkānus un fenheli aizmet, bet šķidrumu lej pannā, pievieno 125 ml vīnu un strauji uzvāra. Uz lielas liesmas reducē (novāra) aptuveni pusi šķidruma. Pievieno saldo krējumu, uzvāra un ļauj mērcei pavārīties pāris minūtes. Mērci sasāla un sapiparo, ja nepieciešams, pievieno vēl pilngraudu sinepes. Ceļ galdā ar kartupeļu biezeni. Pasniedz ar sausu 'Riesling' Spätlesesviestainu šardonē vai 'Viognier' šķirnes vīnu. Labi sader arī ar nefiltrētu kviešu alu.

Trusis nāk no gandrīz biosaimniecības Rūči2012.ražas gada Edition 'Riesling' Spätlese trocken no specializētā vīnu veikala L'alambic Brīvības ielā 33 (ieeja no Dzirnavu ielas).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru