otrdiena, 2013. gada 12. marts

JĒRA GAĻAS UN BULGURA PĪRĀGS



Jēra gaļas un bulgura pīrāga recepte nāk no manis iecienīta marokāņu ēdienu bloga Nueva Cocina Marroqui (http://cocinamarroqui.blogspot.com/) recepšu krājumiem. Pīrāgs ir sāļais ēdiens ar ēģiptiešu izcelsmi, bet plaši pazīstams arī citās arābu valstīs. Tam ir attāla līdzība ar viltoto zaķi, taču cūkgaļas vietā lieto liellopa, jēra vai kazas gaļu un rīvmaizes vietā - bulguru, bet krietni vairāk, jo patiesībā pīrāgs sastāv tikai no abām šīm sastāvdaļām - gaļas un bulgura, kam pievienotas garšvielas. Lai arī pīrāgu var cept eļļā un fritēt, par labāku un interesantāku es uzskatu vārīšanu buljonā. Veģetārajā versijā gaļas vietā iespējams izmantot dārzeņus, bet to es neesmu mēģinājusi.

 
 
500g rupji malta jēra gaļa
1 glāze vidēja maluma pilngraudu bulgurs
2 olu dzeltenumi
1 sīpols
3 daiviņas ķiploks
buntīte dilles+pētersīļi+koriandrs
kurkuma, kumins
sāls un pipari
garšsaknes un garšaugi buljonam
 
Bulguru aplej ar vārošu ūdeni un piemet kādu garšvielu (garšvielu maisījumu ral el hanout) un sāli, lai tie nedaudz uzbriest. Smalki sagriež sīpolu un ķiploku un sakapā garšaugus. Bļodā maltajai gaļai pievieno uzbriedušo bulguru, sagrieztos sīpolus, ķiplokus, sakapātos garšaugus, olu dzeltenumus, kurkumu, kuminu, sāli un piparus. Visu samīca, lai sastāvdaļas kārtīgi sajaucas, un saveļ bumbā, ko pārceļ uz marles gabala un sasien tā stūrus pa diognāli tā, lai masa ir stingri ietīta, un vāroties tā saglabātu formu un nejuktu ārā.

Katlā, kurā ietilpst sasietā pīrāga masa, uzvāra ūdeni, kam pievieno sāli, lauru lapas, kā arī garšaugus un garšsaknes, ko var atrast mājās (fenheli, sīpolu, ķiploku, pētersīļa vai selerijas sakni, burkānu). Vārošajā ūdenī liek iesieto pīrāga masu un uz lēnas uguns vāra 30-40 minūtes. Izņem no buljona, ko pēc tam var izmantot sautējumiem, mērcēm, risoto, kuskusa vai bulgura pagatavošanai, un ļauj pīrāgam atdzist, tad to atbrīvo no marles. Pasniedz ar harisu vai skāba krējuma mērci, kurā iejauktas smalki sakapātas dilles un saspiests ķiploks.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru