pirmdiena, 2013. gada 11. marts

RIKOTAS UN BUMBIERU KŪKA (TORTA RICOTTA E PERE)


Ļoti mīlīga kūka ar fantastisku garšu buķeti - lazdu rieksti, rikota un bumbieri vaniļas sīrupā. Kūku vislabāk esot gatavot no aitu rikotas, bet derēs arī govs rikota, galvenais, lai tā būtu bez sāls un stingas konsistences, citādi pildījums kā bildē tecēs pāri malām. Abas kūkas kārtas ir pietiekami čaganas, tomēr pildījumam ir jānotur virskārta, un ja tas nebūs pietiekami stingrs un biezs, kūka var zaudēt stabilitāti. Šī kūka ir jāgatavo uz vietas, tā nav domāta transportēšanai, un sagriešana jāveic piesardzīgi un izveicīgi. Ja mājās nav divas vienāda izmēra kūkas formas, tad katra kārta jācep atsevišķi, ja ir, tad pamatņu masu vienādi sadala starp abām formām, un tās cep vienlaicīgi. Ņemot vērā, ka kūkas cepšanai nav sezonālu ierobežojumu, tai ir kāda praktiska priekšrocība - lielisks veids kā izmantot pārpalikušus olbaltumus. Kūka nav smalkuma kalngals, drīzāk gan lielisks itāļu reģionālās virtuves piemērs, kas apliecina, ka arī ikdienā ir jāēd gardi.


















Kūkas kārtām:
100g lazdu rieksti
50g mīksto kviešu milti (malums 00)
75g cukurs
75g sviests
4 olbaltumi

Pildījumam:
400g bumbieri
75g cukurs
250g rikota
100ml saldais krējums
1 vaniļas pāksts
pūdercukurs dekorēšanai

Cepeškrāsnī uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru, 180 grādos viegli apgrauzdē lazdu riektus (10 minūtes), tad tiem noņemšanai viegli padosies brūnā miziņa. Virtuves kombainā smalki sablenderē riekstus. Bļodā ber sablenderētos riekstus, miltus, cukuru un sviestu un visu sajauc viendabīgā masā. Atsevišķā bļodā mīkstās putās sakuļ olbaltumus, kuros iemaisa riekstu masu. Divas 20cm diametra kūkas formas izklāj ar cepampapīru un gatavo masu vienādi sadala starp tām. Ja nav divas vienādas formas, abas kūkas kārtas pa vienai cep vienu aiz otras. Kūkas kārtas cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 20 minūtes. Izņem no krāsns un 5 minūtes atdzesē, tad kārtu atbrīvo no cepampapīra un to pilnībā atdzesē.
 
Tikmēr pildījumam nomizo bumbierus, izgriež tiem serdes un sagriež kumosa lieluma gabaliņos. Uz pannas folijā liek sagrieztos bumbierus, pusi no pildījumam paredzētā cukura un no vaniļas pāksts puses izkasītas sēklas. Bumbierus ierullē folijā tā, lai tā būtu tiem visapkārt (en papillote), liek uz cepampannas un cepeškrāsnī cep līdz tie ir mīksti, apmēram 15-20 minūtes atkarībā no šķirnes un gabalu lieluma. Izņem no cepeškrāsns, sietā notecina un atdzesē. Atlikušo cukuru un sēklas no otras vaniļas pāksts puses saputo ar saldo krējumu stingrās putās, iemaisa rikotu un notecinātos bumbierus. Samontē kūku. Uz vienas kūkas kārtas liek pildījumu, kam pa virsu liek otru kūkas kārtu, to vieglītēm piespiež, lai pildījums izlīdzinās. Pārber ar pūdercukuru un ceļ galdā. Pasniedz ar deserta vīnu no no Portugāles Setubalas (Setúbal) apelācijas vai Vin Santo, tradicionālo deserta vīnu no Toskānas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru