otrdiena, 2013. gada 19. marts

VALRIEKSTU MAIZE

 
 
 
Pilngraudu miltu maize ar valriekstiem un nedaudz rozīnēm, tomēr galarezultātā tā nav saldā maize. Nolēmu izmēģināt Doves farm maizes cepšanai paredzētos pilngraudu miltus - strong wholemeal bread flour. Pie katriem miltiem ir jāpierod, tomēr man šķiet, ka visi Doves farm milti prasa vairāk šķidruma kā norādīts receptē. Recepte ir no Jamie Oliver žurnāla (Dec/12), kurā norādīts, ka izmanto tieši šos maizes cepšanai paredzētos miltus (strong wholemeal bread flour). Tātad britu recepte un britu milti, pieņemu, ka arī žurnāla vituvē izmēģināta ar līdzīgiem miltiem, tāpēc šobrīd man nav ideju, kāpēc miltiem nepieciešams krietni vairāk ūdens.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
250g pilngraudu maizes milti
150ml remdens ūdens (iespējams nepieciešams vairāk)
4g sausais maizes raugs
1/2tējk. sāls
1ēdamk. medus
1ēdamk. valriekstu eļļa
100g valrieksti
2ēdamk. rozīnes
 
Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas (izņemot riekstus un rozīnes), pievieno ūdeni, medu un eļļu un sajauc veidojot mīklu, ko liek uz darba virsmas un mīca līdz kamēr tā kļūst padevīga, gluda un elastīga. Mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un ļaut tai rūgt 2 stundas līdz kamēr tā dubultojusies apjomā. Tad mīklā iejauc riekstus un rozīnes, izveido klaipu, pārsedz ar dvieli un ļauj tam uzrūgt aptuveni stundu. Uzrūgušo klaipu apbārsta ar miltim, tā virspusē veido iegriezumus un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 190 grādos 20-30 minūtes. Kad klaipam, pieklauvējot pie apakšējās garozas, ir dobja skaņa, tā liecina, ka tas ir izcepies. Maizes klaipu atdzesē uz restītēm, lai gaiss tam var brīvi piekļūt arī no apakšas. Griež tikai pilnībā atdzisušu klaipu.