pirmdiena, 2014. gada 21. jūlijs

VASARAS OGU, GRIEĶU JOGURTA UN KĻAVU SĪRUPA DESERTS


Deserts - klusā daba. Vasarā, kad ogu laiks ir pašā plaukumā, nav mīļāka un vienkāršāka deserta, lai arī es šo drīzāk to sauktu par brokastīm vai launagu. Tikai trīs produkti un vēl viena slepenā sastāvdaļa. Tātad grieķu jogurts (tiešām kārtīgi notecināts, stingras konsistences jogurts, kas itin nemaz nesulojas), visdažādākās vasaras ogas, kļavu sīrups, ko iespējams varētu aizstāt ar kādu īpašāku medu (lavandu, timiāna, griķu).... un īpašā sastāvdaļa - Libertu bērzu sulu sīrups ar dūmakainu, vieglu melases noti. Tieši bērzu sulu sīrups visas sastāvdaļas savelk kopā un izceļ to tīrās garšas. Ja desertu vēlas baudīt regulāri, izdevīgāk ir mājās jogurtu pagatavot pašam, pienam pievienojot jau gatavu jogurtu ar vēl dzīvelīgām baktērijām. Arī grieķu jogurtu var pagatavot pats, jo tas pēc būtības ir notecināts bezpiedevu jogurts. Caurdurī ieklāj marli un ielej jogurtu. Caurduri liek traukā, kur tecēt suliņām un to visu uz 5-7stundām tur ledusskapī.

Man patīk baudīt, tāpēc bez bēdām izvēlos krēmīgas konsistences jogurtu. Gatavoju un notecinu pati. No veikalos tirgotajiem grieķu jogurtiem esmu izmēģinājusi visus, izņemot ar tauku saturu 0%, jo tie ir pārpratumi - jogurti, kas kopā turas ar modificētas cietes palīdzību. Mans favorīts ir grieķu jogurts Kārums, diemžēl to grūti nosaukt par grieķu jogurtu, jo diemžēl tas vēl ir pamatīgi jānotecina. Šoreiz no 250g kārbiņas septiņu stundu laikā iztecēja aptuveni 75ml suliņu. Par to kauns tehnologam! Taču no tā sanāk ļoti labs pašgatavots jogurts.

Savukārt, ja patiešām pāris procentiem tauku ir izšķiroša nozīme, iesaku notecināt bezpiedevu lakto (2% tauki) nevis dīvainu beztauku jogurtu.








180-200g grieķu jogurts vai notecināts bezpiedevu jogurts
3-5ēdamk. kļavu sīrups
1ēdamk. bērzu sulu sīrups
2 saujas dažādas ogas - zemenes, lācenes, avenes, kazenes, meža zemenes, mellenes, upenes, ķirši, ērkšķogas, jāņogas, brūklenes

Notecinātu jogurtu liek šķīvī, pārlej ar kļavu sīrupu un bērzu sulu sīrupu un pārber ar ogām. Gatavs!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru