ceturtdiena, 2014. gada 31. jūlijs

AUKSTĀ JOGURTA ZUPA AR GURĶIEM UN GARŠAUGIEM (TARATORA ZUPA)


Tik karstā laikā, kad jūra vairs īsti nesniedz veldzi, jo ūdens uzsilis kā piens, kur nu vēl piemājas dīķis, no kura varētu pasmelties ūdeni karstai tējai, idejas spirdzinošai maltītei nākas lūkoties to tautu receptēs, kam svelmainas vasaras ir ierasta parādība. Aukstās zupas uz jogurta bāzes ir populāras valstīs, kur jogurtu tradicionāli gatavo kopš neatminamiem laikiem. Pārējās pievienojamās sastāvdaļas nedaudz atšķiras, bet noteikti tās ir spirdzinošas un svaigas. Pamatā tie ir gurķi un garšaugu zaļumi. Šī zupa ne tikai patīkami veldzēs, bet arī priecēs namamāti, jo tās pagatavošanai nebūs jāstāv pie karstas plīts. Zupai izmanto kazas vai aitas piena produktus - jogurtu un pienu. Kazas vai aitas piena jogurtu var aizstāt ar govs piena grieķu/turku jogurtu, bet pienu tomēr vajadzētu no aitas vai kazas. Zupas pagatavošanai nepieciešams blenderis. Pievienojamo garšaugu daudzumu un proporcijas droši var izvēlēties pēc savas gaumes. Piparmētru kaut vai mazlietiņ būtu nepieciešams pievienot, jo tā piešķir vēsu svaigumu. Ja neizdodas atrast svaigas piparmētras, pirkstos saberž labas kvalitātes piparmētru tēju. 

Vēl ir vērts pagatavot arī citas aukstās zupas - īstu Andalūzijas gaspačo, kas nav tas pats, kas aukstā tomātu zupa vai pilnībā pašgatavotu auksto biešu zupu ar cūkupupām.


500ml bezpiedevu jogurts (labāk - kazas vai aitas piena)
800ml kazas vai aitas pilnpiens
3 gurķi
branga zaļumu buntīte ar dillēm, pētersīļiem, ķiploku lapām, koriandra, citronbazilika vai citronmētrām, piparmētrām
1 maza ķiplokdaiviņa
Maldonas jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
asā pipara pulveris vai Tabasco mērce (pēc izvēles)
sakapāti valriekstu kodoli (pēc izvēles)
šķipsna zātara dekorēšanai

Gurķus smalki sagriež. Garšaugus smalki sakapā un samaisa. Blenderī liek aptuveni 3-4 ēdamkarotes sakapāto garšaugu, ķiploku, sāli un jogurtu un sablendē. Ja izvēlas pievienot valriekstus, pievieno arī tos un sablendē. Pielej pienu un sablendē. Jogurtu ar pienu ir svarīgi kārtīgi sablendēt, lai zupai zustu jogurtam raksturīgā līmveida konsistence. Sablendēto šķidrumu lej lielā bļodā, pievieno sagrieztos gurķus un atlikušos sakapātos zaļumus. Pēc garšas pievieno sāli, svaigi maltus piparus un aso piparu. Liek ledusskapī atpūsties vismaz 3 stundas vai labāk visu nakti, lai savelkas garšas. Ceļ galdā un dekorē ar zātaru.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru