svētdiena, 2015. gada 19. aprīlis

MENCU AKNU SALĀTI


 

Konservētas mencu aknas iekļuvušas veselīgas pārtikas cienītāju krustugunīs saistībā ar, iespējams, tajās uzkrājušos vides piesārņojumu - smagajiem metāliem un dioksīniem. Šobrīd esmu atradusi Īslandes mencu aknas, kas pašlaik ir vismazkaitīgākās no man zināmajām. Taču pagaidām šī ir izmēģinājuma recepte, ko drīzumā esmu nolēmusi pilnveidot un pagatavot ar vēdzeles aknām. 

Receptē mencu aknas savienotas ar pavasara salātu zaļumiem ((lakšu, salātu baldriņa, portulakas, rukolas, sinepju, mangolda un avotkrešu lapas) un plāni saēvelētiem redīsiem, gurķiem, bumbieriem un fenheli. Savukārt kā stingrāks salātu pamats, tiem pievienoti vārīti kartupeļi, kas ļoti labi iederas kopā ar paipalu olā, graudu sinepēm un kaperiem. Diemžēl kvalitatīvas graudu sinepes Latvijā neražo, cerams, ka Āgenskalna sinepes trīs dažādu sinepju klāstam drīzumā pievienosies arī graudu sinepes. Pagaidām varu ieteikt franču klasiku Maille un Edmond Fallot, kā arī lietuviešu mājražotāju Gardules sinepes. Salātus pārlej ar citronu eļļas un graudu sinepju mērci. Salātu zaļumiem jābūt sausiem, citādi mērce pie tiem nepieķersies, bet notecēs bļodas dibenā.




3 porcijām:
3 saujas zaļumi (lakšu, salātu baldriņa, portulakas, rukolas, sinepju, mangolda un avotkrešu lapas)
200g konservētas mencu aknas
3 lieli vārīti kartupeļi
3 redīsi
1/4 fenheļa
1/2 liela 'Williams' bumbiera
sprīdi garš gurķa gabals
6 mīksti vārītas paipalu olas
kaperogas eļļā
1/2 citrona smalki rīvēta miziņa
jūras sāls kristālu ziedi (franciski - fleur de sel)
svaigi malts dažādu piparu maisījums (Telličeri, Brazīlijas melnie pipari, rozā, kubebas pipari, virces)
graudu sinepes
citronu olīveļļa

Salātu zaļumus nomazgā un pilnībā nosusina, daivās sagriež vārītus kartupeļus. Pārber ar šķēlēs sagrieztām kaperogām un sasāla. Sajauc salātu mērci no graudu sinepēm, rīvētas citronu miziņas un citronu eļļas un iejauc salātos. Bumbieri, fenheli, gurķi un redīsus saēvelē plānās šķēlēs un viegli iejauc pārējās sastāvdaļās. Salātus kārto porciju šķīvjos, vidū liek mencu aknas, sapiparo ar pāris šņāpieniem svaigi maltiem pipariem. Dekorē ar paipalu olām. Ceļ galdā!

Fantastisku salātu zaļumu maisījumu piedāvā saimniecība Zutiņi, kas savu produkciju tirgo Kalnciema kvartāla tirdziņā. Paipalu olas nāk no saimniecības ar godavārdu - Rītnieki. Eksotiski pipari iegādājami specializētajā garšvielu veiklā Spice House Upīša pasāžā. Kaperogas eļļā ir iegādājamas veikalā M'archers Strēlnieku ielā 1a. Es izmantoju Apūlijas Puglissima citronu olīveļļa, kuru gatavo olīvas spiežot kopā ar Gargāno citroniem.

Galdu man palīdzēja uzklāt Sandra Valaine, kas darina izšūtus galdautus un tiem pieskaņotas salvetes, ko var iegādāties Kalnciema kvartāla tirdziņā vai pasūtīt personīgi, rakstot uz sanpo@inbox.lv vai zvanot pa tālr. 26525760.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru