otrdiena, 2015. gada 26. maijs

MĀČES (HOLANDIEŠU SIĻĶES) TARTARS UZ RUPJMAIZES AR DIĻĻU UN SKĀBĀ KRĒJUMA MĒRCI



Māčes ir viegli atvedamas uz Rīgu ievakuumētas, ko var lūgt teju katrā specializētajā zivju produktu veikalā Holandē vai arī ieliktas aukstuma maisā no delikatešu veikala saldētavas Schiphol Amsterdamas lidostā. Kaut arī ievakuumētas tās apēdamas ir pēc iespējas ātrāk, jo siļķes ir tikai maigi apstrādātas. Sasaldētās vienreiz atsaldētas otrreiz vairs nesasaldē. Vairāk par māčēm esmu stāstījusi ierakstā par māčes salātiem ar siltu medus un graudu sinepju mērci

Šis tartars ir nedaudz latvisks skatījums uz māčēm. Pagatavots ar Peipsimā ezera krastā Igaunijas vecticībnieku lolotiem sīpoliem, kas uz tā piekrastes teritorijām atceļojis kopā ar iebraucējiem un gadu gaitā nav sajaukušies ar citām šķirnēm. Tartars tiek pasniegts uz viegli apgrauzdētas rupjmaizes un dekorēts ar skābā krējuma un diļļu mērci. 




2 māčes (4 filejas)
rupjmaize
skābais krējums
maza buntīte dilles
kaperi (kaperu ziedpumpuri) sālī
pāris šņāpieni svaigi malti pipari

Siļķu filejas sagriež kubiņos, sīpolu sasmalcina smalkākos kubiņos un sajauc kopā. No rupjmaizēm ar apaļu formīti izspiež pamatnes un viegli apgrauzdē. Uz pamatnēm uzliek mazāka diametra apaļu formīti, kuru piepilda ar māčes un sīpolu maisījumu. Pildījumu no augšas piespiež un formīti uzmanīgi noņem. Pārkaisa ar pāris šņāpieniem svaigi maltiem pipariem. Mērcei sajauc kopā pāris ēdamkarotes skābā krējuma un smalki sakapātu diļļu. Dekorē ar mērces lāsi, kaperu un dilles zariņu. Ceļ galdā kā auksto uzkodu un pasniedz ar glāzīti genevera vai aromātiska džina.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru