ceturtdiena, 2015. gada 28. maijs

ZAĶSKĀBEŅU AUKSTĀ ZUPA


Latvijas pavasara garša. Patīkami atvēsinoša un spirdzinoša zupa, ko var pagatavot dažu minūšu laikā, ņemot talkā virtuves blenderi. Sīkās zaķskābenes (Oxalis acetosella) savvaļā ir sastopamas ēnainās vietās skujkoku, jauktos un lapkoku mežos un krūmājos viscaur Latvijas teritorijā. Lapas (uz viena kāta trīs sirdsveida lapiņas) vizuāli vairāk līdzinās āboliņa kā dārza skābeņu lapām. Garšā zaķskābenes viennozīmīgi ir skābas, taču tas ir patīkami spirgts skābums, no kura nav jāviebjas un nepatikā jāsavelk seja. 

Zupai ir sabalansēta un bagātīga garša, ko veido zaķskābeņu skābums, mētru svaigums, lakšu asums un zaļā siera pikantums. Zaļais siers ir vēsturiski Latvijā gatavots skābpiena produkts, kura sastāvā ir cīgars (piena olbaltumvielas) un zilais sierāboliņš (Trigonella caerulea). Kuras zupas sastāvdaļas blendēt, bet kuras sagriezt, dažādojot zupas tekstūras, ir gaumes jautājums. Gurķi var likt blenderī kopā ar visām pārējām sastāvdaļām vai arī zupā iegriezt gabalos. Visticamāk tad zupai nāksies pievienot ūdeni vai saldo krējumu, lai tai būtu pietiekami šķidra konsistence. Līdzīgi arī olas var pārgriezt uz pusēm vai smalki sakapāt. Zupu var papildināt arī ar gabalos sagrieztiem redīsiem vai mazajām garnelēm. Šo zupu droši var pasniegt glāzēs tieši tāpat kā spāņi dara ar gaspačo.




3 lielas saujas zaķskābenes
maza buntīte lakši
2 zariņi mētra (piparmētra, kalnumētra, pupumētra...)
3 lieli lauka gurķi
750 g trekns grieķu jogurts vai (rūgušpiens + lauku saldais krējums)
6 ēdamk. zaļais siers
vārītas paipalu olas
Maldon jūras sāls pārslas

Blenderī liek jogurtu, zaķskābenes, gabalos sagrieztus gurķus, sagrieztus lakšus un mētras un visu sablendē. Atdzesē ledusskapī. Pirms pasniegšanas saporcijo, pārber ar zaļo sieru, sāls pārslām un dekorē ar paipalu olām. Ceļ galdā labi atdzesētu.

Zaķskābenes var salasīt mežos un krūmājos vai iegādāties veikalā iDille tirdzniecības centrā Barona centrs. Zaļo sieru gatavo tikai viens ražotājs - SIA Siera ražotne, kas bieži tirgojas dažādos zemnieku tirdziņos visā Latvijā, bez tam  zaļais siers ir iegādājams lielākajos Latvijas lielveikalos. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru