pirmdiena, 2016. gada 25. janvāris

PILDĪTAS JĒRU SIRDIS SARKANVĪNA MĒRCĒ



Turpinu sajūsmināties par iekšām jeb, maigāk izsakoties, iekšējo orgānu gaļu. Jēra sirds lēni sautēta garšsakņu, garšaugu un garšvielu mērcē ir mīksta un aromātiska. Tās pildījumam izmantoju jēra malto gaļu, ko var aizstāt ar jau gataviem jēra gaļas kupātiem. 




6 ļoti svaigas jēru sirdis
20 caurauguša bekona šķēles (aptuveni 200 g)
250 g jēra maltā gaļa (jēra kupāti, gaļa izņemta no apvalkiem)
1 sīpols
3 ēdamk. baltmaizes rīvmaize
4 zariņi pētersīļi
4 zariņi piparmētra
2 zariņi citrontimiāns
garšvielas - Teličeri pipari, kūpināts jūras sāls, svaigi rīvēta citrona miziņa

Sautēšanai:
500 ml sauss sarkanvīns
garšsaknes: pētersīļa sakne, selerijas sakne (vai kāti), pastinaks, burkāns, sīpols, ķiploks
garšaugi: lauru lapas, timiāns, raudene
garšvielas: virces (smaržīgie pipari), Teličeri pipari, Čiloje pipari
balzāmetiķis mērcei
eļļa apcepšanai

Gatavo pildījumus. Malto gaļu sajauc ar smalki sagrieztu sīpolu, sakapātiem garšaugiem - pētersīļiem, piparmētrām un citrontimiānu, rīvmaizi un garšvielām un izmīca. Ja izmanto jēra kupātus, visticamāk tiem jau būs pievienotas garšvielas vai sīpoli, tāpēc garšvielu pievienošanu izvērtē atkarībā no kupātu garšvielainības.

Jēra sirdis var iegādāties atvērtas, atliek izgriezt pēc iespējas vairāk asinsvadus un cīpslas un nogriezt ārpusē esošos cietos taukus. Asinsvadu tukšumus izmanto pildīšanai. Katru sirds pusi cītīgi piepilda, stingri saspiež kopā, ietin bekona šķēlēs, kuras sastiprina ar virtuves diegu.

Sautēšanai izmantojamās garšsaknes sagriež gabalos un katliņā eļļā apcep līdz tās sāk karamelizēties un kļūst zeltainas. Pievieno garšaugus un garšvielas un mirklīti turpina cepšanu, pievieno sarkanvīnu un uzvāra, samazina liesmu, un katlā pievieno pildītās sirdis. Katlam uzliek vāku un uz vismazākās uguns lēni sautē 2 stundas. Sirdis izņem no katla, šķidrumu nokāš, bet pārējo aizmet. Šķidrumu lej atpakaļ katlā, lai pagatavotu mērci. Pēc garšas pievieno balzāmetiķi un uzvāra, ja nepieciešams mērci vēl nedaudz novāra. Pirms pasniegšanas sirdis pārber ar sakapātiem garšaugiem un svaigi rīvētu citrona miziņu. Ceļ galdā ar kartupeļu biezeni!

Izcilas kvalitātes jēra sirdis un gaļu piedāvā saimniecība Zvaigžņu aitas. Jēra kupātus ražo uzņēmums Sidrabi, un tos var iegādāties Kalnciema kvartāla zemnieku tirdziņā, veikalā Stockmann. Teličeri pipari iegādājami specializētajā dabīgo un bio garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā vai Santa Maria Teličeri piparus dzirnaviņās var iegādāties lielākajos Rimi ķēdes veikalos, veikalā Stockmann.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru